Poljoprivredni proizvodi sa sjevera biće dostupni preko interneta, sve zahvaljujući projektu Domaća Web Platforma. 

Projektom je planirano da besplatno budu edukovani o plasiranju zdravih, domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz internet promociju, brendiranje i besplatnu distribuciju na teritoriji Crne Gore.

Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić kazao je da su analizama došli do zaključka da ima kvalitetnih poljoprivrednika na sjeveru koji se bave tradicionalnom i organskom proizvodnjom, ali da je glavni nedostatak niska svijest u dijelu distribucije proizvoda i njihovog brendiranja.

Đukić je istakao da je važno raditi na podizanju kvaliteta proizvoda s jedne strane ali I dobijanju geografske oznake, porijekla i slično.

“Ciljna grupa su poljoprivredni proizvođači, ne oni previse razvijeni, već oni koji i dalje gaje tradicionalne običaje proivodnje”, istakao je Đukić.

Za sve poljoprivrednike koji su uključeni u projekat, njih preko 40, biće izrađene kratke video reportaže i fotografije I sve će se to naći na jednom veb sajtu.

“Nakon kampanje koju ćemo pokrenuti na teritoriji Crne Gore svi će moći da poruče proizvode preko sajta, a mi ćemo kroz projekat proizvode da dostavljamo na željenu adresu u Crnoj Gori. Nijedan poljoprivredni proizvod neće biti stariji od 18 sati od onog momenta kada se preuzeme sa poljoprivrednog gazdinstva, do momenta kad dođe npr. u Podgoricu kod naručioca” - istakao je Đukić.

Projektom su obuhvaćeni poljoprivrednici sa sjevera.

“Tek smo sada vidjeli koliko postoji ozbiljnih manjih tradicionalnih poljoprivrednih proizvođača i mislim da je ovo ozbiljna prilika za njih, da zajednički na održivi način razvijamo poljoprivredu i njima pomognemo da ostanu na imanjima, ali i da ostvare stabilne ekonomske prihode” - kazao je Đukić i dodao da vjeruje da će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznati značaj projekta kad se sagledaju svi rezultati.

Đukić je naveo da su tokom realizacije projekta susreli sa nekoliko izazova, a da je jedan od njih sistem plaćanja i trgovina preko interneta.

Kaže da je usluga banke, tj. plaćenje preko kartice veoma skupo u Crnoj Gori.

“Obzirom da nismo firma, već posao radimo da bi pomogli i državi i poljoprivrednicima, vjerujem da bi banke trebale biti fleksibilne što se tiče ovog projekta,tj. da ne naplaćuju usluge “card-processing-a” - kazao je Đukić.

Projektom su u kako kaže veoma zadovoljni, jer su imali priliku da realizujemo inovativnu ideju za područje sjevera .

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentaciji projekta “Domaća Web Platforma” prisustvovala je Merisa Čekić, koja je istakla da će se ovakvi projekti i ubuduće podržavati.

Čekić navodi da je internet postao neophodan za svakodnevno funkcionisanje, pa i u poljoprivrednoj prodaji.

“Fokus je na malim porizvođačima sa udaljenih područja, kao I razvijanju lokalnih potencijala. Ovaj projekat ima i dosta bitan elemenat uključuje edukacije malih poljoprivrednih proizvođača kako da podignu kvalitet kroz brendiranje i naprave grupaciju koja će biti prepoznata i obezbijediti održivost na tržištu” - kazala je Čekić.