Petnaest gerontodomaćica koje su pomagale starim osobama na području naše opštine posredstvom Centra za socijalni rad, od 1. marta  svoj rad obavljaju pod okriljem Opštinske organizacije Crvenog krsta, kazao je Zoran Rudić, sekretar te humanitarne organizacije.

"Crveni krst je licencirana organizacija za vršenje i pružanje različitih vrsta pomoći, pa i pomoći u kući starijm osobama, pa je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i praksi koju imamo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nama povjerilo organizaciju rada gerontodomaćica”- ističe Rudić.

Kordinator svih aktivnosti u Crvenom krstu u vezi sa radom gerontodomaćica biće Mašan Živković, koji naglašava da su spremno dočekali uključivanje u ovaj projekat, uzimajući u obzir sve ono što su do sada uradili na pomoći  starim osobama.

“Ovo će biti samo nastavak, jedna proširena paleta usluga koje Crveni krst nudi najstarijim sugrađanima, budući da smo i prije nekoliko godina pod našim okriljem imali gerontodomaćice. Njih 15 sada će obilizati 150 korisnika i pomagati im pri nabavci hrane, pripremi obroka, kretanju, održavanju lične i higijene prostora, grijanju, nabavci štampe i knjiga, plaćanju računa, a posredovaće u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana, uređaja za domaćinstvo, nabavku ljekova i odlazak kod ljekara. Gerontodomaćice u sklopu projekta posjeduju pametne telefone koje će koristiti u svojim servisima, što će olakšati njihovu komunikaciju sa korisnikom usluga. Takođe,  one će imati čipove kojima će čekirati završene obaveze u domaćinstvu, te ćemo tako pratiti rad domaćica i stanje korisnika kojima pružamo usluge" - istakao je Živković, dodajući kako očekuju dobru saradnju i sa Centrom za socijalni rad.