Ljetnji vojni kamp idealna je prilika za srednjoškolce da osjete život u uniformi, testiraju avanturistički duh i, naravno, razmisle o budućoj karijeri u službi svom narodu i domovini u Vojsci Crne Gore, kazao je za portal CdM oficir za odnose sa javnošću VCG, potporučnik Filip Rakonjac, naglasivši da su zainteresovani mogu prijaviti do kraja mjeseca.

“Pratimo situaciju vezanu za koronavirus i poštujemo smjernice nadležnih. Ako uzmemo u obzir da se uskoro očekuje ponovno pokretanje grupnih sportskih aktivnosti, nema razloga da ne organizujemo i Ljetnji vojni kamp, kao i ranijih godina. Naravno, sve ćemo prilagoditi situaciji, uz praćenje propisanih mjera”, istakao je Rakonjac za CdM.

On je kazao da će do 50 zainteresovanih učenika drugog i trećeg razreda srednje škole imati priliku da se u trajanju od dvije sedmice oproba u vojničkim vještinama.

“Predviđena je sanitetska i obuka u topografiji, a instruktori će učiti mlade kako da prežive u prirodi, hraneći se isključivo onim što mogu da nađu da u divljini – to su vještine koje mogu koristiti svima, bilo da ste vojnik ili civil. Osim toga, biće i obuka u alpinizmu, rukovanje sredstvima veze, brojne druge vojne, sportske i kulturne aktivnosti,” naglasio je potporučnik.

Kako je istakao, ne manje značajno od vještina koje će steći je činjenica da će se osamostaliti, povezati s vršnjacima iz cijele Crne Gore i steći nova prijateljstva.

“Učešće na Kampu je, naravno, besplatno, a aktivnosti su planirane širom naše zemlje, od sjevera do primorja. Pripadnici Vojske će danonoćno biti uz učesnike kampa, brinuti o njihovoj bezbjednosti i potrebama. Svi zainteresovani mogu naći oglas s prijavnim formularom na sajtu Ministarstva odbrane ili na budivojnik.me“, rekao je Rakonjac.

 

Izvor: cdm.me