U Opštoj bolnici (OB) Bijelo Polje trenutno se nalazi se 35 kovid pacijenata, među kojima je devet štićenika bjelopoljskog Doma za stare, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nakon obilaska te zdravstvene ustanove.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je danas obišla pacijente u crvenoj kovid zoni bjelopoljske bolnice, od kojih su dva životno ugrožena.

Ona je kazala da je u OB Bijelo Polje 58 kreveta opredijeljeno za kovid pacijente, i da se tu trenutno nalazi 35 bolesnika, većinom starije životne dobi,

"Od kojih je devet pacijenata štićenika staračkog doma, koji se nalazi u neposrednoj blizini bolnice“, dodala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, dva pacijenta u intenzivnoj jedinici nalaze se na neinvanzivnoj ventilaciji i životno su ugroženi, dok su ostali trenutno u stabilnom stanju.

Borovinić Bojović je istakla posvećenost ljekara i svih zaposlenih u bjelopoljskoj bolnici, i naglasila da je ponosna na njihov doprinos u kovid krizi.

Ona je istakla da su na prvoj liniji odbrane i ljekari koji su nedavno bili i sami inficirani virusom.

Kako je kazala, cijela ekipa ljekara i medicinskog osoblja koja neprekidno vodi računa o zdravstvenom stanju pacijenata, u kontinuitetu daje svoj maksimum, i više ot toga.

"Konkretno, srela sam u viziti doktorku Sekulić koja je prije tri mjeseca bolovala od Covida i bila naš pacijent u Kliničkom centru Crne Gore“, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je tokom boravka u Bijelom Polju obišla i Dom za stare, u kojem je od 160 štićenika, 31 kovid pozitivan.

Borovinić Bojović je kazala da su svi asimptomatski. „Dakle nemaju simptome bolesti, u dobrom su opštem stanju i nalaze se u izolacionom krilu Doma“.

Ona je rekla da doktor Milan Veličković, koji je kardiolog OB Bijelo Polje sa dugim stažom, svakodnevno obilazi štićenike Doma za stare.

"A osim njega, na raspolaganju je svakodnevno i njihov izabrani ljekar“, dodala je Borovinić Bojović.