IZ ŠPANSKE LUKE „ASTANO“ U EL FEROLU PORINUO MODERAN TERETNI BROD „BIJELO POLJE“

Dok se ovih sparnih julskih dana Bjelopoljci razdragano brčkaju u odnedavno čistom Limu, savremeni teretni brod „Bijelo Polje“, takođe odnedavno, guta milje na nepreglednoj pučini svjetskih mora i okeana, pod jugoslovenskom zastavom i po maršuti „Prekookeanske plovidbe“ iz Bara.

Moderno plovilo građeno je u poznatom brodogradilištu „Astano“ u španskoj luci El Ferol na obali Atlanskog okeana. Svečanom trenutku primopredaje i porinuću broda u El Ferolu 27. maja prisustvovao je kao gost „Prekookeanske plovidbe“ i kao član delegacije i naš predsjednik SO dr Radosav Bulatović.

Nezaboravni su to trenuci, priča predsjednik. Uz sav ponos što super moderni brod nosi ime Bijelog Polja i sva pažnja „Prekookeanske plovidbe“, a takođe i srdačno gostoprimstvo domaćina – El Ferola. Gradonačelnik poznate luke u Biskajskom zalivu bio je i domaćin naše delegacije i gost na našem brodu. Na svečanosti tim povodom generalni direktor „Prekookeanske plovidbe“ Vasilije Ćetković govorio je o značajnim poslovnim rezultatima i razvojnim planovima ovog kolektiva, a kum broda, naš predsjednik SO, zahvalio se i „Prekookeanskoj plovidbi“ i graditeljima i domaćinu, a posadi broda poželio je srećnu plovidbu i mirno more.

Delegaciju „Prekookeanske plovidbe“ srdačno je primio i Mithad Muzurović direktor predstavništva Privredne komore Jugoslavije u Madridu.

„Bijelo Polje“ je jedan od najsavremenijih brodova „Prekookeanske plovidbe“, dugačak je 190 metara, širok 23 metra, nosivost mu je 31 hiljadu toma, koštao je 700 milijardi starih dinara i opremom za normalan i uspješan život i rad.

Osim prijateljskih i poslovnih odnosa sa „Prekookeanskom plovidbom“, „Bijelo Polje“ je i nov korak saradnje sa opštinom Bar i nova baklja svijetle istorijske prošlosti i sadašnjosti Bijelog Polja svjetskim prostranstvom.

 

Novinar: Murat Ćorović

27.maj 1978. godine

Bjelopoljske novine