Nakon velike štete koju je domaćinstvo porodice Radović iz sela Potrk pretrpjelo, prilikom koje je od udara groma stradalo stado ovaca, sekretar Sekretarijata za ruralni razvoj je razgovarao sa Stanišom Radovićem i obećao mu pomoć Opštine Bijelo Polje.

Sekretar Ćorović sa saradnicom Suzanom Rovčanin, rukovoditeljkom Sektora za ruralni razvoj je Radovića upoznao sa tim da će Opština izaći u susret i pomoći mu da u jednom dijelu obnovi stado.

„Preko Programa za podsticaj ruralnog i održivog razvoja Opštine Bijelo Polje za 2021. godinu, interventno ćemo pomoći porodici Radović, nakon što pribavimo svu potrebnu dokumentaciju. Prilikom donošenja podsticajnih mjera prije nego je Skupština iste usvojila, a Predsjednik Opštine dao saglasnost, vodili smo računa da one budu u skladu sa principom održivosti, zapravo sve mjere Programa su ujedno i mjere podsticaja održivog razvoja. Razvoj poljoprivrede i ruralnih područja je nemoguć bez unapređenja životnog standarda seoskog stanovništva, pa je za očekivati da okvirni iznos i izvori finansijskih sredstava za budući period budu izdašniji i sa državnog nivoa”, kazao je Ćorović.

Porodici Radović je od udara groma stradalo trinaest ovaca i devetoro jagnjadi. Ugledni domaćin Staniša Radović se zahvalio na prijemu i brzoj reakciji nadležnih službi.

“Zahvaljujem Opštini Bijelo Polje na pruženoj ruci podrške. Očekujem da će pomoć pružiti i Vlada Crne Gore preko resornog Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Nadam se da je ovo podstrek svim stočarima da nisu sami usled prirodnih nezgoda, da je ovo primjer kako lokalna zajednica vodi brigu na mjesti i da ću ovu podršku pravilno upotrijebiti”, zaključio je Radović.

 

Iz Sekretarijata su naglasili da je u toku realizacija Programa podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj i da se, u ovom slučaju, podrška daje registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i registrovanim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Bijelo Polje, u vidu novčane naknade za izgubljena grla stoke radi obnove brojnosti.