Bjelopoljka Asja Idrizović postala je dio renomirane ustanove visokog obrazovanja koja je rangirana kao treća najstarija u Evropi. Riječ je o Univerzitetu u Padovi na kojem je, između ostalog, naučnik Galileo Galilej 33 godine bio predavač.

Asja je upisala IT inžinjering (Information Engineering). Zbog fascinantnih istorijskih momenata Univerziteta, raduje se iskustvima koje će steći u Italiji. Nije oklijevala da li da se prijavi na konkurs za ovaj program, jer je oduševio.



Svijet robotike

- Nakon studija imam ogromnu želju da se ubacim u svijet robotike, vještačke inteligencije i sajbersigurnosti. Smatram da su ovo najznačajnije oblasti IT-a, jer će one definisati našu budućnost i sugurnost u istoj. Voljela bih da u jednom trenutku u svom životu imam priliku da budem dio jednog od projekata Elona Muska (primarno Spacex ili Neuralink) – priča ona za MNE magazin.

Univerzitet u Padovi, objašnjava naša sagovornica, nastao je tako što su se profesori i studenti univerziteta u Bolonji pobunili protiv crkve i otvorili sopstvenu instituciju. Ovaj Univerzitet je bio dom velikih naučnika. Smješten je u gradiću Padovi, koja broji oko 200,000 stanovnika od kojih su približno 70,000 isključivo studenti.

– Padova je u potpunosti prevazišla sve glasine koje sam do sad čula. Grad je apsolutno predivan i pun života. Fakultet mi je oduzeo dah sa svim istorijskim činjenicama, da čak mislim da mi ove tri godine neće biti dovoljne da se upoznam niti sa 20% kompletne istorije kojom se Padova samopouzdano hvali – kaže Asja.

Dodaje da tek ne umije da opiše dah inspiracije koju svi brucoši osjećaju kada idu na predavanja.

– I vidimo proslave diplomiranja koje su propraćene tradicionalnom pjesmom: ,,Dottore, dottore” – navodi ona.



Jutro uz kafu i pecivo

Kaže da se u potpunosti utopila u italijanski način života. Svako jutro počinje uz kafu i pecivo.

– Onda uzimam biciklo i idem na predavanja koja su uglavnom od 8:30-12:30. Nakon toga ili idem pravo u kantinu na ručak ili na časove italijanskog jezika koje univerzitet nudi. Slijede sati i sati učenja. Zaviseći od dana u nedelji studenti se skupljaju po raznim gradskim trgovima ili ,,piazza” i druže se uz čuveni aperol spric – ističe Asja.

A kada ne uči – putuje. Studira na odličnoj lokaciji koja je, kaže ona, pogodna za putovanja. Venecija je udaljena svega 20-30min vozom, Bolonja 40-50 minuta, Milano dva sata.

– Pa čak postoje i druga manja mjesta u okolini Padove koja vrijedi posjetiti – kaže Asja.

Govoreći o njenom interesovanju za informacione tehnologije, prisjeća se da sve datira od početka srednje škole, tačnije od kad se na pravi način susrela sa predmetom informatika

– Vjerujem da su informacione tehnologije najaktuelnija oblast u 21. vijeku, te da se i sama profesija nevjerovatno cijeni.  Pored medicine, IT predstavlja jedan od tri osnovna stuba društva koji i održava ekosistem koji danas i imamo. Nisam fan krvi, te je IT predstavljao pravi put za mene – ističe naša sagovornica.

Brat najveća inspriracija


Ranije se kod nje probudila želja da pođe da studira negdje van Crne Gore i to zahvaljujući starijem bratu koji je njena najveća inspiracija i idol. Sve je počelo kada je on dobio stipendiju da posljednje dvije godine srednje škole provede u svjetski poznatoj školi United World College Robert Bosch, koja se nalazi u gradu Freiburgu u Njemačkoj.

Njen san da studira i živi u inostranstvu oživljavali su, takođe, profesori, školski kolektiv, privatne engleske škole u Tivtu, koju je pohađala, a ohrabrivali su je i prijatelji.

Izvor: MNE magazin