Više od 50 osnovaca i srednjoškolaca sa sjevera Crne Gore predstavilo se kroz svoje naučno-istraživačke radove i projekte, danas na Festivalu nauke u Bijelom Polju.

Festival nauke je organizovala nevladina organizacija (NVO) Multimedijal Montenegro, uz podršku Minstarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Direktor te NVO Željko Đukić je kazao da je učenike pratilo 18 mentora, koji su pomogli učenicima da u svojim eksperimentima ukažu na značaj nauke, ali i dokažu da "učenje nije mučenje".

"Na ovaj način želimo da promovišemo talentovane mlade ljude sa sjevera, ali i vrijedne profesore, u čemu nas je podržalo nekadašnje Minstarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a sada već Ministarstvo nauke i tehnologije. U pitanju je veoma kompleksan projekat koji traje nekoliko mjeseci, a među prvim aktivnostima je i ovaj Festival nauke", kazao je Đukić.


Festival posjetio i predsjednik Opštine Petar Smolović.

Interesovanje mladih, dodaje Đukić, je veliko, što je jasan pokazatelj da imamo inteligentene i kreativne ljude, a njihovi radovi biće promovisani putem društvenih mreža i medija.

Na temu "Naučno-istraživački rad za početnike" u okviru dana posvećenog nauci, predavanje za oko 60 učenika sa sjevera održala je dekanica na Fakultetu za kulturu i turizam Univerziteta Crne Gore prof. dr Anđela Jakšić Stojanović.

"BIlo mi je zadovoljstvo da pred srednjoškolcima odradim jednu zanimljivu temu koja se odnosi na metodologiju naučno-istrživačkog rada, koja je prilagođena njihovom uzrastu. Oduševljena sam njihovom reakcijom, jer su u pitanju mladi, kreativni i pametni ljudi", kazala je ona.



Uz predavanje organizovana je i radionica sa 25 profesora sa sjevera "Od interaktivne učionice do funklcionalnog znanja".

Prof. dr Nenad Vujadinović, koji je vodio radionicu kazao je da je ovo bila sjajna prilika i za upoznavanje sa kolegama sa sjevera.

"Razgovarali smo na temu koja se tiče obrazovanja, interaktivne učionice i fuinckionalnog znanja, a govorili smo mnogo i o upotrebi kreativnosti u ovom kontekstu, o školama, o načinu na koji treba pristupiti kreativnosti i kako treba raditi sa djecom", kazao je Vujadinović, naglašavajući da je obrazovanje, na neki način, ostalo u 19. vijeku.

Kroz praktični rad na Festivalu nauke je učestvovala i Nađa Jelić iz Srednje stručne škole, na smjeru farmaceutski tehničar.

"U školi smo ove godine izučavali botaniku, pa smo odlučili da kroz praktični rad to danas sve i predstavimo, ali i da pokažemo da učenje nije mučenje, već da može biti jako zanimljivo, što je i poruka ovog festivala. Moja ideja je bila da kroz eksperiment sa kostima pokažemo da zdravlje kostiju zavisi od toga šta jedemo", kazala je Jelić.

Učenici Gimnazije "Panto Mališić" iz Berana, prestavili se istraživanjem o šećernoj bolesti, a Nerma Bećirabšić i Božica Furtula, uz mentorstvo Zehre Balić i podršku direktorice OŠ "Marko Miljanov", Tatjane Damjanović, pripremile su maketu vulkana.

"Željele smo da prikažemo kako dolazi do erupcije, iako ovaj eksperiment nema primjenu u svakodnevnom životu. Dokazale smo da nauka može da bude zanimljiva i nadam se da smo privukle pažnju mladima", kazala je Bećirbašić.

Izvor: vijesti.me