Državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija, Vatroslav Belan sinoć je u Bijelom Polju otvorio 16.White Field Jazz Festival.

Tokom proteklih petnaest godina bjelopoljski džez festival je pokazao koliko se u krajoliku, koji je oduvijek odlikovala posebna raskoš boja i zvukova narodne muzike, može prepoznati veličina i drugih muzičkih žanrova, kazao je Belan.

Ideja i koncept festivala u mnogome korespondiraju sa savremenim kretanjima na muzičkoj sceni Crne Gore, koje, između ostalog, karakteriše i pojava umjetnika koji su svoje interpretatorske domete potvrdili i izvan naših prostora.

“Programsko širenje festivala, od početnog džeza, ka rok i pop muzici, pratile su i debate, izložbe i promocije knjiga, uglavnom namijenjene mlađoj populaciji i generacijama stilski bliskim sa ovim muzičkim žanrovima. Novi muzički projekti, kako iz oblasti standardnog džez repetorara, tako I pojava novih djela, koja su se kretala od etno do džez izraza, rezultirali su pozicioniranjem White Field Jazz Festivala na jedno od centralnih mjesta u regionu”, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija, Vatroslav Belan.

Tokom petnaest godina trajanja festivala ljubitelji džeza bili su u prilici da pored vrhunskih džezera i bluzera čuju i mnoga značajna pop i rok imenima bivše Jugoslavije.

Pozdravljajući goste i publiku koja je prve večeri festivala ispunila dvorište nekadašnje kuće prvog crnogorskog romanopisca, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je između ostalog kazao da je White Field Jazz Festival nastao iz potrebe da se unaprijedi kulturna i turistička ponuda Bijelog Polja, regiona i naše zemlje.

“Bijelom Polju, kao regionalnom kulturnom i ekonomskom centru sjevera Crne Gore, nedostajao je kulturni događaj koji će sa sobom nositi ‘urbanu’ priču, pogotovo kada je riječ o muzici.  To je zapravo muzički pravac koji odstupa od onog što dominira u medijima, pravac koji ima edukativni karakter i doprinosi opštem podizanju nivoa svijesti o kulturi i odnosu prema životu. Za ovih 16 godina uspjeli smo to i da postignemo, pokazali smo kako i male sredine mogu da budu nosioci važnih kulturnih događaja”, istakao je Musić.

Prvo veče White Field Jazz Festivala otvorila je bjelopoljska grupa “Akustična terapija”, a nakon njih publika je uživala I u zvucima crnogorskog sastava “Kind of Blues”sa, Šulem Jovovićem. Kvalitetni nastup Đorđa Obradovića na ranijim festivalima bjelopoljska publika nije zaboravila tako da je sa oduševljenjem propratila njegov nastup . Prvo veče festivala zatvorio je makedonski džez sastav “Svetlost”.