Knjiga „Dan poslije“, bjelopoljskog pisca Kemala Musića, objavljena u izdanju Nove knjige iz Podgorice, promovisana je večeras u Narodnoj biblioteci u Bijelom Polju.

Kroz četiri ciklusa - „Ulazak u život“, „Ćutanja prva“, „Ćutanja druga“ i „Izlazak iz života“, Musić donosi priču o porodičnim ćutanjima, onim najbolnijim, ali i društvenim, o kojima je neophodno progovoriti.

„Ovo je zapravo knjiga o ćutanjima, podijeljena u četiri ciklusa. Taj prvi - ’Ulazak u život’, zapravo jeste priča o tome kako nas učitelji polako uvode u život i svijet, iako su roditelji oni koji nas odgajaju. U drugom ciklusu ’Ćutanja prva’, pisao sam o onim porodičnim ćutanjima, onome što nas tišti i što držimo u sebi, a od čega nas sve boli. Zatim sam u tećem ciklusu govorio o onim društveim ćutanjima, o pojavama i dešavanjima o kojima bi itekako trebali da govorimo, ali uporno ćutimo, vodeći se onom narodnom ’trpi i ćuti’. I u tom poslednjem ciklusu sam opisao taj izlazak iz života, a iako će neko pomisliti da je to smrt, ja sam zapravo pisao o izlasku iz ustaljenog društvenog konteksta, tih kulturoloških kodova“, kazao je Musić na večerašnjoj promociji.

On je istakao i da se knjiga „Dan poslije“ i koncepcijski može različito tumačiti.

„Ja kao autor bih je najradije svrstao u knjigu kratkih priča, izdavač je to razumio kao roman, a pojedini književni kritičari, koji su već imali priliku da je pročitaju, kažu da je to moj dug poeziji, s obzirom da već godinama radim u JU Ratkovićeve večeri poezije“, dodao je bjelopoljski pisac.

Musić je podsjetio da je knjiga izašla 13. decembra, te da je samo dva danakasnije promovisana u Podgorici na Salonu knjige i pisaca, a 24. Decembra u okviru Nikšićkih književnih susreta u gradu pod Trebjesom.

„Ovo je treća promocija i želio sam da to bude u jednoj intimnoj atmosferi i među prijateljima, jer nijesam sklon promocijama u našem gradu. Ali, svakako moram zahvaliti Centru za kulturu i Narodnoj biblioteci, na prilici da knjiga bude i ovdje predstavljena“, dodao je Musić.

O Musićevom najnovijem književnom ostvarenju večeras je govorio i rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović, koji je istakao da je „Dan poslije“ savremena, svevremna i istorijska priča.

„Priča o kojoj stalno pričamo, a koja nikada nije bila aktuelnija nego danas, jer, svi smo mi na ovim prostorima skloni da ćutimo, ta linija manjeg otpora nam je poprilično usađena genetski i radije izabremo tu lakšu varijantu, koja se kroz vrjeme pokaže puno težom i gorom“, rekao je Smailović.

On je dodao i da autor ostavlja čitaocima slobodu da sami izvlače zaključke.

Izvor: Radio Bijelo Polje