DOO “Komunalno – Lim” iz Bijelog Polja u narednih 18 mjeseci u partnerstvu sa JKP “Usluga” iz Priboja realizovaće prekogranični EU projekat “Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada”.

Ukupna vrijednost projekta je 366.000 eura, čiji je glavni cilj stvaranje tehničkih i organizacionih preduslova za obezbeđivanje kapaciteta ova dva pravna subjekta, kada je u pitanju upravljanje otpadom i zastita životne sredine, saopštio je direktor DOO “Komunalno – Lim” Radenko Vujošević.

“Kroz poboljšanje tehničke opremljenosti je u skladu sa potrebama partnerskih preduzeća za naše preduzeće planirana nabavka kamiona za sakupljanje otpada, 2 barijere za hvatanje i usmjeravanje plutajućeg otpada (sistem lancanica), video nadzor za barijere, vaga za mjerenje kamiona sa  sakupljenim otpadom i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada. Naša partnerska organizacija iz Priboja će nabaviti kamion za sakupljanje otpada, katamaran za skupljanje plutajućeg otpada i ručni alati za sakupljanje plutajućeg otpada” – naveo je Vujošević.

On ističe da će cilj postignut kroz obezbjeđivanje tehničkih kapaciteta za upravljanje otpadom u dolini Polimlja i obezbjeđivanje poboljšanog poslovnog ambijenta (Business Enabling Environment) i ambijenta za uspješno partnerstvo (Partnership Enabling Environment) za zaštitu Polimlja od zagađenja otpadom.

Vujošević navodi da će glavna aktivnost za poboljšanje ambijenta biti praktična 6-mjesečna obuka za upravljanje projektima koji se tiču upravljanja otpadom u dolini reke Lim spremnih za finansiranje od strane investitora i/ili donator i sa ljudima iz Polimlja spremnih da uspješno takve projekte sprovedu.

"Tokom projektnih aktivnosti, manji info-promo film biće snimljen da demonstrira nove mogućnosti i rješenost civilnog, javnog i poslovnog sektora Polimlja da uspješno upravlja plutaućim otpadom kako bi se zajedničkim naporima učesnika iz Crne Gore i Srbije zaštitila dolina Lima" - zaključio je Vujošević.