Saradnja između Ekonomskog fakulteta i Opštine Bijelo Polje za 17 studijskih godina mjeri se sa preko 1200 upisanih i 430 diplomiranih studenata Osnovnih primijenjenih studija menadženta.

Interesovanje koje iskazuju ne samo studenti iz našeg grada, već i čitavog Sjevernog regiona obavezuje i lokalnu samoupravu da pruža podršku ovom studijskom programu, za šta su obezbijeđena sredstva od 35 hiljada eura u cilju podrške finansijskoj održivosti fakulteta.

To će prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta u Podgorici, prof. dr Mijata Jocovića olakšati u mnogome funkcionisanje ovog studijskog programa.

“Prepoznajući potencijalni rizik koji bi nosilo gašenje ovog studijskog programa, Opština Bijelo Polje je pokazala razumijevanje i donirala sredstva u iznosu troškova za jednu studijsku godinu, čime je omogućila nesmetan nastavak rada i školovanje 125 aktivnih studenata. Ekonomski fakultet će u skladu sa svojom razvojnom strategijom, kontinuirano unapređivati i ovaj studijski program i pružiti nove prilike studentima u Bijelom Polju da se usavršavaju i stiču poslovne vještine kroz inovirane modele stručne prakse” – kazao je prof. dr Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

On navodi da je usljed izmjena Zakona o visokom obrazovanju, na osnovu kojih je studiranje na svim studijskim programima Univerziteta Crne Gore besplatno, realizacija studijskog programa u Bijelom Polju postala veliki izazov za finansijsku održivost Ekonomskog fakulteta, s obzirom na to da ukupan trošak njegove realizacije, koji u prosjeku iznosi 35.000 eura za jednu studijsku godinu, bez troškova zarada.

„Od pokretanja programa Osnovnih primijenjenih studija menadžmenta u Bijelom Polju 2005. godine, saradnja Ekonomskog fakulteta i Opštine Bijelo Polje je bila izuzetno uspješna. Obje strane su prepoznale značaj ovog projekta za lokalnu biznis zajednicu, socioekonomski razvoj opštine Bijelo Polje i ravnomjeran regionalni razvoj. Rezultat te dugogodišnje saradnje mjeri se kadrovskim potencijalom od preko 1200 upisanih i 430 diplomiranih studenata Osnovnih primijenjenih studija u Bijelom Polju koji su danas aktivni akteri lokalne poslovne zajednice” – naveo je Jocović.

Kada su u pitanju planovi za naredni period, Jocović napominje da uvijek postoji prostor za proširenje i unapređenje saradnje Ekonomskog fakulteta i Opštine Bijelo Polje, te da se u narednom periodu planira realizacija zajedničkih projekata.

“Poput organizacije događaja na fakultetu u Bijelom Polju gdje bi okupili predstavnike lokalne privredne zajednice, lokalne samouprave, predstavnike investitora i akademske zajednice u cilju razmatranja potencijala opštine Bijelo Polje i predlaganja budućih razvojnih projekata. Osim toga, u duhu dugogodišnje uspješne saradnje sa Opštinom Bijelo Polje, stojimo na raspolaganju za institucionalnu podršku ekonomskim programima koje realizuje Opština” – zaključio je Jocović.