Najbolja predstava na 52. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju je “Kokoška” Bjelopoljskog pozorišta, dok je drugo mjesto pripalo predstavi “Muzej voštanih figura” u režiji Branka Kovačevića produkciji KIC-a”Budo Tomović i pozorišne trupe "Preporodilište" iz Podgorice.

Trećenagrađena je predstava "Policajci" u režiji Jovana Ljubenovića.

Festival koji je počeo 13. juna završen je sinoć.

To je ocjena žirija u sastavu: Jovana Bojović dramaturškinja, predsjednica, glumac Omar Bajramspahić i Obrad Nenezić, dramaturg i pozorišni reditelj.

"FDA je opravdao naša očekivanja i pokušaćemo da unaprijedimo i obogatimo sadržaje u narednim godinama, jer ovakva vrsta pozorišnih manifestacija je veoma značajna kako za učesnike tako i za naš grad koji je postao prepoznatljiv po kulturnim kvalitetnim sadržajima i dešavanjima", kazao je Ćorović.

Za najbolju režiju nagrada je pripala Branku Kovačeviću za predstavu "Muzej voštanih figura" u produkciji KIC-a Budo Tomović i pozorišne trupe "Preporodilište" iz Podgorice.

Najbolja glumica je Slađana Bubanja-Merdović dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Edinu Huriću iz Pljevalja.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojilaje Nataša Zečević u predstavi "Policajci", dok je nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu dodijeljena Voju Mrvaljeviću u predstavi "Pravi zapad" Akordovog teatra iz Nikšića.

Bojović je obrazlažući odluku kazala da je projekat "Kokoška" nametnut kao najkopletniji projekat na festivalu, kako produkcijskim i umjetničkim dometima, zahtjevnom glumačkom igrom, tako i savremenim rediteljskim čitanjem.

"Savremenost odabranih tema obilježila je ovogodišnji festival i pokazala da crnogorski dramski amaterizam razumije i promišlja sociološke i kulturološke okolnosti u kojima živimo" obrazložila je Bojović.

Na festivalu, koji je sinoć završen, u takmičarskom dijelu nastupilo je 12 predstava iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Bijelog Polja.

Direktor Centra za kulturu Jasmin Ćorović je kazao da je ove godine festival imao bogat prateći program u okviru kojeg su realizovane izložbe slika, muzički programi, promocija knjiga, predstave dječjeg dramskog stvaralaštva i predstava u čast nagrađenih.

Najbolja mlada glumica je Jelena Milović u predstavi "Par godina za nas" Akordovog teatra za mlade iz Nikšića, a mladi glumac Novica Despotović iz Pljevalja.

Branislavu Đuroviću za uloge u predstavama "Policajci" I "San ljetnje noći" JU CZK Pljevlja dodijeljena je nagrada za glumačku bravura "Fuad Zaimović-Strela", dok je nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Draganu Koprivici za predstavu "Desert flower", u izvođenju Studentskog teatra iz Podgorice.

Za originalan rediteljski rukopis nagradu je osvojio je Moamer Kasumović za predstavu "Kokoška", dok je za scensko i glumačko nagrada dodijeljena predstavi "Pravi zapad" Akordovog teatra iz Nikšića.

Najbolje kostimografsko ostvarenje imala je Nataša Cmiljanić za predstavu "San ljetnje noći", dok je za istu predstvu Zorica Bajčeta dobila nagradu za najbolje scenografsko ostvarenje.

Specijalne nagrade osvojile su glumice Sanja Ćirović i Marija Đuranović dobile nagradu za glumačko ostvarenje.

Specijalnu nagradu za eksperimentalni pristup pripala je Draganu Kneževiću za predstavu "Par godina za nas", dok je nagradu za scensko i muzičko istraživanje pripala predstavi "Pravi zapad" Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.

Izvor: Vijesti.me