Festival tamburaških orkestara otvoren je večeras na gradskom trgu u Bijelom Polju nastupom Dječjeg tamburaškog orkestra Muzičke škole Bijelo Polje.

Otvarajući IFTO dobrodošlicu učesnicima i gostima poželio predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je istakao da je Internacionalni festival tamburaških orkestara je rastao, razvijao se i on danas predstavlja značajnu adresu na kulturnoj mapi Crne Gore. "Zato sa sigurnošću možemo reći da se u Bijelom Polju odvija jedinstven festival evropskih tamburica. Bijelo Polje ponovo i iznova sa puno topline, ljubavi i iskrenosti dočekuje svoje drage goste na 20. po redu Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara" - kazao je Smolović.

Direktor Centra za kutluru Jasmin Ćorović je istakao da je 20 godina već dovoljno duga tradicija da možemo reći da je festival postigao svoj cilj, na način što je značajno doprinio promociji i popularizaciji tambure kao instrumenta, podizanju nivoa muzičke kulture, širenju lijepe slike o gradu, uvezivanju ljudi i promociji Bijelog Polja kao grada kulture, prirodnih i turističkih potencijala, dobrog gostoprimstva, te suživota i uvažavanja različitosti."Za ovih 20 festivalskih godina u Bijelom Polju nastupilo je blizu 200 tamburaških sastava, kao i nekoliko hiljada muzičara" - kazao je Ćorović.

Prve večeri trodnevne manifestacije nastupali su GMD “Sveti Nikola” iz Makedonije, TO “Medina” iz Segedina - Mađarska, kao i TS “Proleter” iz Sarajeva - Bosna i Hercegovina, dok je završnica večeri bila rezervisana za koncert KUD-a “Tekstilac” iz grada domaćina.