Proteklog vikenda u gradskom parku, uz podršku Opštine Bijelo Polje, gostovao „Porodični karavan“, kao dio projekta koji udruženje „Roditelji“ realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj karavana je uključivanje, osnaživanje i osvješćivanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za pravilan rast i razvoj djece, promovisanje bitnih elemenata i faktora koji utiču na njihov razvoj i doprinose realizaciji ličnih kapaciteta.

Sekretar sekretarijata za lokalnu samoupravu Bijelog Polja, Haris Malagić podsjetio je, između ostalog, da je Opština jedan od osnivača Centra za podršku djeci žrtvama nasilja i da je to prva i jedina javna ustanova toga tipa u zemlji.

“Briga o djeci i porodici Opštine Bijelo Polje dokazana je i kroz konstatan rast novčane podrške djeci i roditelima, ali i ostalih vrsta pomoći za školarce i djecu koja pripadaju ranjivim kategorijama” – naveo je Malagić.

Porodični caravan prilikom obilazaka gradova realizuje nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

Pedijatrica Doma zdravlja Bijelo Polje, Remka Međedović objasnila je da djecu koja imaju problema u razvoju prvo upućuju u razvojno savjetovalište gdje imaju usluge psihologa i defektologa, ali i da ih šalju u Podgoricu.

Doktorka Međedović je istakla i da povratne informacije roditelja govore da nakon tih prvih pregleda i uspostavljanja dijagnoze imaju problem da djeci omoguće doboljan broj posjeta i tretmana kod stručnih radnika.

U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu koje pripremaju Rent-A-Party animatori i tim udruženja Roditelji.

Porodični karavan će do 25. novembra obići sve gradove u Crnoj Gori i u njima organizovati mini porodične događaje.