Crnogorska tradicija i duh prošlosti viđen okom umjetnika savremenog doba predstavljeni su izložbom “Crnogorski vladari kroz likovnu vizuru”  u organizaciji Fondacije Sveti Petar Cetinjski, koja je sinoć otvorena pred brojnim posjetiocima u galeriji Centra za kulturu.

Izložba, koju su organizovali Fondacija “Sveti Petar Cetinjski” i Centar za kulturu Bijelo Polje čine slikarska ostvarenja preko 40 autora različitih generacija i likovnih izraza, koji su nastojali da što vjernije prikažu crnogorske vladare četiri dinastije – Vojisavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića.

Otvarajući izložbu predsjednik Opštine Petar Smolović je istakao da se crnogorska istoriografija može nazvati slavnom riznicom podataka i činjenica o razvojnom putu crnogorske države i presudnom uticaju vladarskih ličnosti.

“Počevši od Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića do dinastije Petrovića bile su to ličnosti koje su dominantno uticale na religijske, državotvorne i političke događaje” kazao je Smolović i dodao da je njihov doprinos aktuelna Crna Gora sa očuvanim suštastvom nacionalnog i etničkog identiteta, moralno i teritorijalno neokrnjena, državno potvrđena na principima pravde, pravičnosti i jednakosti svih njenih građana sa tolerancijom religijske različitosti.

U ime organizatora, Fondacije Sveti Petar Cetinjski,  direktor Milorad Mijo Aleksić kazao je da kroz ovu izložbu govore vjekovi, a umjetnici nas vode kroz galeriju vladara predstavljajući ih onako kako su ih oni doživjeli.

“Ovim projektom sa novim rukovodstvom Fondacija nastavlja svoj put kojim je uspješno išla kroz predhodne dvije decenije” kazao je Aleksić.