Vlada je danas donijela Krizni plan za afričku kugu svinja, u cilju smanjivanja rizika i opasnosti od pojave tog oboljenja kod domaćih i divljih svinja.

Kako je saopšteno iz Vlade, donijet je Plan čiji je cilj sprečavanje unosa virusa afričke kuge svinja i stvaranje uslova za nesmetan promet svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

"Krizni plan će omogućiti efikasno sprovođenje propisanih mjera, brzu i koordinisanu mobilizaciju svih predviđenih resursa, čime će se spriječiti širenje bolesti i smanjiti negativne posljedice koje utiču na razvoj stočarstva i proizvodnju bezbjedne hrane", kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su istakli da će suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u slučaju pojave bolesti koja ima razmjere epizootije sprovoditi državni organi, organizacije i veterinarska služba preko Operativnog štaba, odnosno opštinskih timova koji se formiraju na lokalnom nivou na način utvrđen planom.

"Planom je predviđeno da se u slučaju izbijanja bolesti primjenjuju striktne mjere: usmrćivanje svih oboljelih svinja na gazdinstvu, određivanje zaraženog i ugroženog područja sa vrlo rigoroznim mjerama poput zabrane kretanja i prometa životinja i proizvoda životinjskog porijekla van ovih područja najmanje 45 dana, dezinfekcija, dezinsekcija, kontrola kretanja ljudi i vozila i druge mjere", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je propisano da vlasniku svinja koje su uginule ili koje su usmrćene zbog sprovođenja naređenih mjera, kao i za stvari i sirovine koje su oštećene ili uništene tom prilikom, pripada naknada štete u visini tržišne vrijednosti u trenutku izvršenja mjere.