Jedan od prvih poslijeratnih ginekologa u Crnoj Gori, Rajko Živkov Stevović, preminuo je danas u 94. godini.

Komemoracija povodom smrti primarijusa dr Rajka Stevovića, održaće se dana 6. februara u Sali Skupštine opštine Bijelo Polje sa početkom u 09:00 časova.

Stevović je rođen u Borju kod Žabljaka, a svoje djetinjstvo proveo u zbjegovima, kao kurir u jedinicama NOB-a i sirotinjskim domovima u SFRJ i šire. Njegovo djetinjstvo obiljižio je i tifus koji je samo pukom srećom preživio. Sa 13 godina postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije. 

Medicinski fakultet završio je u Sarajevu, a profesionalnu karijeru ljekara i specijaliste, koja je trajala duže od četiri decenije, počeo je na Žabljaku, potom u Mojkovcu i Bijelom Polju.

Cijeli život, neskriveno odan Titu i revoluciji, posvetio je i humanitarnom radu kroz sedam decenija članstva u Crvenom krstu i preko 50 dobrovoljnih darivanja krvi.

Zapisano je i da je jednoj porodilji u sali dao krv iz vene u venu. Isticao se i učešćem na radnim akcijama nakon Drugog svjetskog rata. Gradio je Studentski grad u Zagrebu, put Konjic-Jablanica i pruge Doboj-Banja Luka i Šamac-Sarajevo. Ponosio se i sa deset udarničkih priznanja.

Rajko Stevović biće sahranjen sjutra na gradskom groblju u Mojkovcu.