Primarijusa Rajka Stevovića širom Crne Gore prepoznavali su kao dugogodišnjeg načelnika Ginekološko akušerskog odeljenja bjelopoljske Opšte bolnice, dok je na širim prostorima poznat kao humanista i kulturni poslenik.

Za četiri decenije Rajkovog rada u Bijelom Polju, gdje je došao da bi odužio stipendiju pomoću koje je završio medicinu u Sarajevu, pomogao je pri stotinama porodjaja. Mnogim ženama je, svojom upornošću, povratio nadu da će postati majke.

Pregalaštvo u radu nikšićkog, sarajevskog i bjelopoljskog Crvenog krsta donijelo je doktoru Rajku priznanja Zlatni znak Crvenog krsta Crne Gore i Jugoslavije, Srebrni znak CK Bosne i Hercegovine i nekoliko ordena medju kojima je Orden rada sa zlatnim i srebrnim vijencem.

Više od 50 puta je dobrovoljno dao krv, a u aprilu 1990. godine kao ljekar ginekološkog odjeljenja na kojem je radio, zbog tjesnaca u vremenu i teškoće u nabavci krvi rijetke grupe, dao je svoju da bi pacijentkinji spasio život.

Rajkovo članstvo u Kulturno-umjetničkom društvu (KUD) "Tekstilac" u Bijelom Polju, od 1964. tokom kojeg je bio dugi niz godina njegov rukovodilac, učinili su da ono uspješno nastupi i u mnogim gradovima širom Evrope.

Stevović je bio jedan od osnivača KUD Tekstilac, a njegovom zaslugom već 60 godina postoji i predstavlja jedan od najboljih ansambala u državi, jer je dr Rajko znao da niko kao folklorni ansambl ne može da ostvari onu misiju koju je on sebi zacrtao – da okupi omladinu, da širi kulturu i čuva tradiciju i običaje.

Umjetnički rukovodilac KUD-a Tekstilac Emir Mehonjić kaže da entuzijazam dr Rajka, njegova ljubav prema folkloru, kao i nesebično pomaganje nisu dozvolili da ovaj ansambl prestane sa radom.

“Teško je i danas povjerovati da je neko iz sopstvenih sredstava finansira 5 atraktivnih koreografija koje i dan danas svojim predstavljanjem donose slavu našem KUD-u, našem gradu i našoj državi. Vrijeme ispred nas nameće trajnu obavezu da se sa pijetetom i neizmjernom zahvalnošću odnosimo prema istinskim prijateljem kulture, a dr Rajko Stevović je to odista bio” – zaključio je Emir Mehonjić svoje sjećanje u ime svih članova, odnosno u ime “njegovog” KUD-a Tekstilac.

U sali SO Bijelo Polje održana komemorativna sjednica povodom smrti dr Rajka Stevovića

Povodom smrti primarijusa dr Rajka Stevovića danas je u sali Skupštine opštine održana komemorativna sjednica, koju su zajedno organizovali Opština Bijelo Polje, Udruženje boraca i antifašista i KUD Tekstilac.

Govoreći o liku i djelu doktora Stevovića, predsjednik Opštine Petar Smolovi je između ostalog, kazao da je on bio nadasve ljekar, ginekolog humanista širokog obrazovnog opusa, pripadanja tradicionalističkoj kulturi folklora i pozorišta, humanitarnim aktivnostima, revolucionarnom antifašističkom pokretu, i svim aktivnostima na fonu ljudskog dostojanstvenog puta na nadnacionalnoj osnovi, temeljnoj ravnopravnosti i pravičnosti.

Malo je onih  koji su bili tako duboki na plitkim mjestima, postojani u teškoćama, istrajni u idejama i planovima kao doktor Rajko, kazao je na komemorativnoj sjednici Milko Kovačević.

"Pobijedio je svoje nesrećno  djetinstvo, pobijedio je glad,  nemaštinu i strahote rata, u svojoj mladosti  savladao je nauku  i  vratio se  svom zavičaju, da i znanjem i ljubavlju  udahne novi život. Ako se đelo čovjeka  mjeri dubinom  rane za njegovim nestankom onda je ova naša današnja, jako duboka" - zaključio je Milko Kovačević.