U okviru IPARD III programa za period od 2021. do 2027. godine, za  razvoj crnogorske poljoprivrede biće utrošeno više od 80 miliona.

Za podršku investicijama za razvoj ruralnog turizma planirano je 6,5 miliona eura, od ukupno 17 miliona eura, koliko je predviđeno da se  utroši  kroz Mjeru 7, rekao je, između ostalog, Miloš Kusovac na današnjoj prezentaciji IPARD III programa, održanoj u sali Skupštine opštine Bijelo Polje.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas su velikom broju  okupljenih  bjelopoljskih poljoprivrednika predstavili   Mjeru  7, podmjeru 7.1, koja će se realizovati kroz prvi IPARD III javni poziv.„Njime je opredjeljeno nešto više od 80 miliona eura za crnogorsku poljoprivredu, pored onih mjera koje su do sad bile implementirane, a odnose se na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, na preradu i diverzifikaciju. Kroz ovaj program je predviđen i set mjera koje se odnose na agroekološke mjere, ruralnu infrastrukturu i mjere koje se odnose na lider i šumarstvo“, kazao je Kusovac. On je danas, između ostalog, poljoprivrednicima ukazao na kriterijume koje je neophodno ispuniti kako bi se uopšte moglo konkurisati na javni poziv koji će biti raspisan krajem februara ili početkom marta ove godine. 

„Korisnici ovog javnog poziva su fizička lica kao nosioci pravnog gazdinstva  i pravna lica, odnosno vlasnici mikro i malih preduzeća, koji  najkasnije do momenta raspisivanja javnog poziva moraju registrovati gazdinstvo. Oni koji se registruju kasnije od tog datuma, neće biti podržani. Tu je i naznaka koja se tiče toga, da firme koje su u državnom vlasništvu većem od 25% ne mogu konkurisati“, kategoričan  je Kusovac.

Dodaje da će  investicije biti  predstavljene u uredbi koja će uskoro biti dostupna na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a da je lokacija investicija drugačija u odnosu na prethodni javni poziv.

Izvor: Radio Bijelo Polje