Današnjom sjednicom Savjeta JU Ratkovićeve večeri poezije, stekli su se uslovi da ova novoformirana institucija od državnog interesa za kulturu Crne Gore počne da radi u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Ustanove.

Savjet je informisan i o programu 42. Ratkovićevih večeri poezije, koje će ove godine trajati od 3. do 21. septembra i umjetničkim programom će koordinirati Bogić Rakočević umjetnički direktor. Na sjednici je konstatovano da se konkurs za književnu nagradu „Risto Ratković“ i konkurs za pjesnike do 27 godina završava 25. avgusta.

U radu sjednice su učestvovali ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić. Ministar Mićunović je naglasio da je formiranje Javne Ustanove Ratkovićeve večeri poezije od velikog značaja za kulturu Crne Gore, te da će ova institucija, uz snažnu podršku države i lokalne samouprave, postati značajna kulturna institucija po evropskim i svjetskim standardima.

- Formiranje ove institucije predstavlja postavljanje jednog moćnog segmenta u kulturi, gdje će aktivnosti trajati 12 mjeseci i to će predstavljati Crnu Goru i Bijelo Polje u najboljem svijetlu u širem smislu. Ministarstvo daje punu podršku ovoj instituciji, koja će postati državna briga. Realno je očekivati da se ovdje na okupu nađe viuše od 50 eminentnih pjesnika, koji će govoriti stihove ne samo u Bijelom Polju, već i u drugim gradovima Crne Gore, kazao je ministar Mićunović.

- Bijelo Polje je u svim vremenima znalo da prepozna i da značajan doprinos višestranom kulturnom stvaralaštvu. Kulturna tradicija nas obavezuje, a dolazeće vrijeme traži da bude obogaćeno novim kulturnim sadržajima koji će biti relevantna ostavština za budućnost. Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije će upravo biti zamajac i realizator vizija koje objedinjuju svevrijedno i stvaranje nove vrijednosti, naglasio je predsjednik Opštine Aleksandar Žurić.

O dosadašnjim aktivnostima u formiranju JU Ratkovićeve večri poezije Savjet je (predsjedavao Pavle Goranović) upoznao Radomir Perišić vršilac dužnosti direktora ove ustanove u osnivanju.

Savjet je donio odluku o raspisivanju konkursa za direktora JU Ratkovićeve večri poezije.

Da podsjetimo, SO Bijelo Polje je za članove Savjeta JU Ratkovićeve večeri poezije imenovala Pavla Goranovića za predsjednika i članove Blagu Žurić, Tanju Bakić, Vlatka Simunovića i Kemala Musića.