Prenosimo tekst intervjua koji je za portal Café del Montenegro dao predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

 

CdM:  Spekuliše se u javnosti da će se nakon parlamentarnih izbora bivši predsjednik opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević, a sadašnji ministar poljuprivrede i ruralnog razvoja, vratiti na mjesto predsjednika opštine i to na Vaš zahtjev. Da li su te informacije tačne?

 

Predsjednik Žurić: Bilo bi, blago rečeno, jako neozbiljno, da u sred posla, zbog ličnog komoditeta ili bilo kakvih drugih razloga, napustim obaveze koje sam stupanjem na ovo radno mjesto preuzeo. Imam namjeru da do lokalnih izbora 2014. radim ovaj posao na najodgovorniji mogući način. Na drugoj strani znate i sami da je Crna Gora zrelo demokratsko društvo u kojem važe precizna i isključiva pravila imenovanja predsjednika opština kao i drugih funkcionera neophodnih za efikasan rad organa državne uprave, te se te stvari svakako ne rješavaju na način što će se neko sa nekim pogadjati i "trampiti" spram eventualnih afiniteta.

 

CdM:  S obzirom na to da su ulaganja na sjeveru države mala da li je teško biti predsjednik opštine jednog grada kao što je Bijelo Polje?

 

Predsjednik Žurić: U prethodnoj godini u Bijelo Polje je, kroz direktne investicije u uređenje prostora, a ta su sredstva u najvećem procentu izdvojili država i opština, uložen 21 milion eura. U odnosu na ulaganja ostvarena u nekim velikim državama i opštinama možda je ovo ulaganje malo, a za naše prilike, cijenim da je riječ o veoma značajnim sredstvima. Ipak, činjenica je da sjever jeste zapostavljen region koji nije pratio razvoj države u prethodnom periodu i u tom pravcu nam predstoji veliki rad i borba, jer je sve teže funkcionisati u uslovima visoke nezaposlenosti uslovljene tranzicijom, neprestane migracije stanovništva i sve manje direktnih stranih investicija koje su preduslov razvoja. No ta "zapostavljenost" se može tumačiti i kao loš izgovor, jer je osnovna obaveza i jedini recept uspjeha, ne izazivanje nečije pažnje, već uzimanje stvari po ovom pitanju u svoje ruke i na sopstvenu odgovornost.

 

CdM: Vi ste dugogodišnji odbornik DPS i jedan od najmlađih koji je tada pristupio DPS-u. Da li mislite da bi u DPS-u trebalo dati šansu mlađem kadru?

 

Predsjednik Žurić: Za uspješan život jedne partije neophodna je mudrost zrelih godina ali i energija imanentna mladosti. DPS je od osnivanja i te kako vodio računa o neophodnom balansu mudrosti i energije. Sigurno je i to jedan od razloga zbog kojih smo se na svim dosadašnjim izborima pokazali kao najuspješniji politički subjekat i stranka koja je u regionu najduže zadržala pozicionu ulogu u jednoj zemlji. Ne mislite li da je mlad premijer, upadljivo veliki broj ministara, mladih predsjednika opština, poslanika i ljudi na drugim odgovornim mjestima u Crnoj Gori, šansa data mladima i njihovom načinu razmišljanja.

 

CdM: Da li imate problema u nekim opštinskim ustanovama ili sekretarijatima, gdje su na čelnim mjestima vaši koalicioni partneri iz SDP-a?

 

Predsjednik Žurić: Na predstojećim parlamentarim izborima najavljena je široka koalicija čiju osovinu opet čine DPS-SDP. To je najbolji dokaz  pomenute sloge ili nesloge. No znam da povod za ovo Vaše pitanje možemo potražiti u nekim skorašnjim novinskim tekstovima. U potrazi za senzacijama naši novinari ponekad pretrče i sopstvenu olovku. Rezultat bude zabavan, pitanje je da li i društveno odgovoran.

 

CdM:  Često čujemo da mladi na sjeveru izbjegavaju da zasnuju porodicu zbog lošeg materijalnog stanja.Priča se da se uskoro ženite i da li Bijelo Polje dobija snaju iz Berana?

 

Predsjednik Žurić: Sindrom "produžene mladosti" je evidentan u Crnoj Gori i u različitim studijama je na žalost postao i  mjerljiva kategorija. Nije lako zasnovati svoju porodicu pod roditeljskim krovom, pod kojim se još pri tom često odvija umjetnost savremenog preživljavanja. I zato mladima što prije treba dati šansu, da postanu korisni i dostojanstveni članovi ovog društva, koje pri tom jedino oni mogu razvijati. Što se tiče mog bračnog statusa on je na neki način poodavno definisan, a u duhu jednog od Vaših prethodnih pitanja, morao sam i na ličnom primjeru praviti i jačati savez opština sa sjevera.

Intervju možete pogledati i na sajtu portala Café del Montenegro: www.cdm.me