Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa njemačkim ambasadorom u Crnoj Gori Piusom Fischerom o energetskoj efikasnosti u Bijelom Polju, nakon čega je otvoren Info centar za energetsku efikasnost u zgradi Ekonomskog fakulteta, uz podršku njemačke organizacije za tehničku pomoć i saradnju GIZ

-U Bijelom Polju, i uopšte u Crnoj Gori, postoji potreba da se napravi određena infrastruktura koja će omogućiti informacije o važnim pitanjima u vezi sa energetskom efikasnošću, koja je veoma važna za uštedu potrošnje energije, kako za domaćinstva tako i za mala i srednja preduzeća, kazao je predsjednik Žurić

Njemački ambasador Fišer je istakao da je njihova namjera u okviru ekonomske saradnje i podrška da doprinesu većoj uštedi energije i njenom efikasnom korišćenju u Crnoj Gori.

-Energija je od ključnog značaja za svaku državu. Energija ima tržišnu cijenu i treba rasteretiti domaćinstva tako što će se energija efikasno koristiti, a to može da se ostvari kroz izolujuće fasade, izolujuće prozore i korišćenjem efikasnih postrojenja za grijanje i obnovljivih izvora energije kao što su solarni paneli na krovovima. Cilj ovog info centra jeste da bolje informiše o uštedi enegrije, kazao je Fišer.

Otvaranjem Info centra u Bijelom Polju nastavlja se saradnja između GIZ-a i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, a svečanošću u Bijelom Polju obilježen je i početak rada info kancelarija u Žabljaku, Rožajama i Plavu.

-U okviru dosadašnje saradnje otvorene su tri info kancelarije za energetsku efikasnost u sklopu Regionalnih biznis centara u Nikšiću, Cetinju i Beranama. Proširenje mreže informativnih punktova o energetskoj efikasnosti na sjeveru Crne Gore ima za cilj, između ostalog, bolju informisanost građanstva, privatnog i javnog sektora, institucija i organizacija o značaju i prednostima primjene mjera energetske efikasnosti, te promociju i jačanje energetske efikasnosti u Crnoj Gori u cjelini, kazao je Uwe Stumpf direktor GIZ-a za Crnu Goru.

Goste iz Njemačke pozdravili su i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Radovan Obradović i direktorica Agencije za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori Marija Iličković.