Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa ministrom održivog razvoja i turizma Predragom Sekulićem o‚valorizaciji Bjelasice, termalnim vodama na Kisjelim vodama i Đalovića pećini.

Predsjednik Žurić ističe da su postignuti dogovori koji će biti ostvarivi u doglednom periodu, jer u proteklih godinu i po dana saradnje Opština i Ministarstvo su pripremili teren za konkretne korake za valorizaciju najvažnijih potencijala iz ove oblasti.

- Napravili smo presjek stanja procesa usvajanja Prostorno-urbanističkog plana i ocijenili da taj proces teče predviđenom dinamikom i vjerovatno ćemo do kraja ove godine imati usvojen plan u lokalnom parlamentu. Ovaj plan će definisati budući razvoj Bijelog Polja u mnogim oblastima, kazao je predsjednik Žurić.

Opština Bijelo Polje je i do sada ambiciozno radila na uređenju planske dokumentacije. U Skupštini je donijet kvalitetan Urbanistički plan, kojim je više od 90 odsto bilo pokriveno detaljnih urbanističkih planova, međutim izradom Prostorno-urbanističkog plana dobiće se novi kvalitet kada su u pitanju budući razvojni planovi opštine.

Ministar Sekulić ističe da Bjelasica, Đalovića pećina i termalne vode imaju ogroman potencijal.

- Prostornim konceptom Bjelasice prediđena je izgradnja osam hotelskih rizorta skijališta kojima gravitiraju pet opština sjevera Crne Gore. Nadamo se da ćemo imati prilike uskoro da razgovaramo i sa kvalitetnim investitorima, koji bi omogućili valorizaciju ovog prostora. Razvoj Bjelasice će omogućiti ne samo razvoj turizma, nego i poljoprivrednih potencijala ovog kraja, jer je tim planom definisano i postojanje više stočarskih farmi. Za Bijelo polje je, takođe, značajna i valorizacija Kisjelih voda i Đalovića pećine. Lokalitet Kisjelih voda treba potpuno istražiti sa mogućnostima korištenja i termalnih voda. Dogovorili smo se da Ministarstvo i lokalna samouprava, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede finansiramo zajedničku studiju dali i u kojoj mjeri postoji taj potencijal i na koji način ga možemo valorizovati. Đalovića pećina je jedan od najvećih speleloških potencijala ne samo opštine Bijelo Polje, nego i sjevera Crne Gore i dogovorili smo se da u narednom periodu uđemo u valorizaciju tog speleološkog objekta, kroz stvaranje uslova raspisivanja zajedničke koncesije, kako bismo dobili potencijalnog investitora, kazao je ministar Sekulić i naglasio je razvojna šansa sjevera Crne Gore i izgradnja mini hidrocentrala, za šta Bijelo Polje ima potencijala.