Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić razgovarao je danas sa ministrom finansija Miloradom Katnićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem o uspostavljanju biznis zona u Bijelom Polju. Zajednički je ocijenjeno da bi otvaranjem biznis zona, što bi se odrazilo na unapređenje malog i srednjeg biznisa, otvorilo nova radna mjesta u Bijelom Polju. Prema očekivanjima predsjednika Žurića, otvaranje biznis zona na lokaciji Siti parka moglo bi da se desi do polovine naredne godine.

- Na zadovoljstvo Bjelopoljaca vjerujem da će projekat biznis zona biti uspješno realizovan u Bijelom Polju, polovinom sljedeće godine. Sa ministrom Kavarićem smo razgovarali o odnosima opštinski budžet prema državnom, gdje smo konstatovali da je država izdašna prema Opštini Bijelo Polje i da ćemo kroz kvalitetne projekte i animaciju kojom zavređujemo njihovu pažnju takvu saradnju nastaviti i u budućem periodu, kazao je predsjednik Žurić.

Otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje stručnih kadrova u Bijelom Polju, jedan je od najznačajnijih ciljeva Opštine i Države. U tom smislu, smanjenje poreskih i drugih obaveza i valorizacija vrijedne imovine mogu da daju konkretne rezultate. Ministar finansija Milorad Katnić smatra da bi kroz valorizaciju prirodnih potencijala Bijelog Polja, mogao da se stvori povoljan ambijent za biznis.

- S apekta Ministarstva ekonomije, današnja posjeta Bijelom Polju je važna i zbog budžeta za 2013. godinu i koncipiranje kapitalnog budžeta. U prethodnom periodu smo imali značajne kapitalne projekte koje smo odrađivali u Bijelom Polju, koji su u funkciji boljeg standarda i kvalitetnijeg života Bjelopoljaca. Komentarisali smo i poresku politiku i čini mi se da je sada fiskalna politika na nivou države i opštine uređenija. Ostvarili smo stabilnost i već sada možemo da uđemo u novi ciklus koji znači dinamičniji razvoj kroz kapitalne investicije, koje će značiti i zapošljavanje i otvaranje perspektive za razvoj malog i srednjeg biznisa, istakao je ministar Katnić.

Program otvaranja biznis zona ide ka cilju države da ljude podstiče na traženje posla, a ne da se bore za ostvarenje socijanih davanja. Zbog toga je, ističu ministri, važno da se vidi koji projekti donose najviše koristi.

- Paket olakšica i ponuda za sve biznis zone je isti u svim gradovima. Na ovaj način podstičemo konkurenciju u okviru Crne Gore i u okruženju i poboljšanje lokalnog biznis ambijenta. Mali proizvođači su jedno od osnovnih obilježja crnogorske ekonomije i tu je neophodno poboljšati komunikaciju. U tom pogledu imamo značajne projekte Investiciono razvojnog fonda i projekte koje realizujemo sa UNDP-jem, gdje postoji mogućnost zajedničkog apliciranja, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.