BICIKLISTIČKI KLUB "CICLOMONT"
CYCLING TEAM "CICLOMONT"
Office: Tel/fax 00 382 50 431-107; E- mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ulica M. Kučevića b.b. 84000 BIJELO POLJE P. BOX 45
WEB SITE: WWW.CICLOMONT.CO.NR
 

 

O BJELOPOLJSKOM BICIKLIZMU

 

I UVOD

 

Bijelo Polje je više od 30 godina biciklistički centar Crne Gore.

Prethodno, početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, biciklistička reprezentacija Bijelog Polja je tri puta uzastopno pobjedjivala na MOSI, tada Sportskim igrama omladine Sandžaka. Po osnivanju Kluba - 25 juna 1985. godine u  bjelopoljskom biciklizmu je počelo ozbiljno da se radi.Uslijedilo je više uzastopnih pobjeda na MOSI, da bi krajem osamdesetih godina, na brojnim saveznim takmičenjima velike Jugoslavije, Bijelo Polje imalo kvalitetan biciklisticki klub. U tom vremenu Ciclomont je bio član Biciklistickog saveza Srbije, jer u Crnoj Gori nije imalo drugih  biciklistickih klubova.

Nakon dezintegracije velike Jugoslavije i formiranja Savezne Republike Jugoslavije sastavljene od Srbije i Crne Gore, bjelopoljski klub se nalazio u samom vrhu jugoslovenskog biciklizma. Bjelopoljci prvo dominiraju u kategorijama: pioniri, kadeti i juniori, da bi ubrzo, Bijelo Polje dobilo reprezentativce i šampione Jugoslavije u najjačoj - seniorskoj kategoriji.

Slijede ratne godine.

Godine 1994. formira se Biciklisticki savez Crne Gore, a godinu dana kasnije kreće Medjunarodna  biciklistička trka ,,PUTEVIMA KRALJA NIKOLE,,.  

Te godine se upravo i vezuju za početak planinskog biciklizma u Crnoj Gori.

Trenutno, u Crnoj Gori ima 28 registrovanih klubova, od kojih je, nažalost, aktivna samo trećina. Ciclomont kao najstariji formirani biciklistički klub, pomagao je u incijativama i direktnoj organizaciji  svih tih klubova.

Uz to, Ciklomont je organizovao 19 izdanja nekada vrlo poznate i popularne Medjunarodne biciklisticke trke ,,PUTEVIMA KRALJA NIKOLE,,. Zatim je uslijedilo 12 izdanja Trofeja Lovćena u MTB-u, a u Bijelom Polju 7 Trofeja Montenegro. Uz to, Ciclomont je najzaslužniji što sada u Crnoj Gori postoji 2000 kilometara, kompletno završenih, atraktivnih nacionalnih planinskih staza.

U Bijelom Polju i Pljevljima je uradjena mreža lokalnih planinskih biciklističkih staza, čime su stvoreni dobri uslovi za pokretanje biciklistickog turizma u Crnoj Gori.

U tom dijelu, Ciclomont je prije 12 godina pokrenuo izgradnju Biciklističkog centra, koji još nije završen,  zbog nedostatka sredstava. Veoma je važno, prepoznati značaj ovog objekta u razvoju biciklističkog sporta u Bijelom Polju, koji je jedan od bitnih činilaca turističkog preporoda ovoga kraja. Bitno je shvatiti da ovaj sport može biti velika razvojna privredna šansa u ekološkoj i turističkoj Crnoj Gori.

 

II  SPORTSKI USPJESI ,,CICLOMONTA,,

 

U poslednjih 5 godina  Biciklistički klub Ciclomont je najuspješnija sportska organizacija Bijelog Polja. Taj epitet je zaslužio zahvaljujući brojnim uspjesima na međunarodnim takmičenjima i na onim održanih u Crnoj Gori.

Ali, i pored svih tih uspjeha Ciclomont u Bijelom Polju nije dobio mjesto koje mu pripada na osnovu kvaliteta i mogućnosti  za postizanje jos većih rezultata.

Iako je Komisija za dijelu sredstva opštinskog budžeta za razvoj sporta vrednovala je sportske aktivnosti Ciclomonta sa manje od  0,5% godisnjih izdvajanja za finansiranje sporta Ciclomont je realizovao sve Programom planirane akcije učestvujući na 14 medjunarodnih takmičenja iz Svjetskog kalendara UCI  kao i na 10 kola MTB LIGE Crne Gore.

Sportske vitrine ovog, u svemu uspješnog bjelopoljskog kluba, obogaćene su brojnim priznanjima, od kojih izdvajamo pojedinačne i ekipne pobjede na 14 održanih ,,SALCANO,, kupova, u Turskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uz pobjede u generalnom plasmanu na ovim medjunarodnim takmičenjima u konkurenciji ,,KADETA,, i ,,JUNIORA,,  sto predstavlja najveći sportski uspjeh Kluba u njegovom  tridesetogodišnjem trajanju.

Takmičari Ciclomonta  na svim održanim MOSI osvajali su samo pobjedničke pehare.

 

III POSTIGNUTI REZULTATI U 2013. GODINI

 

,,CICLOMONT,, je aktuelnu 2013. godinu zapoceo sa dugom od  3.000 neuplacenih EURA iz 2012. godine.

Ocekivalo se da  ce  ova  odobrena, a neuplacena sredstva iz 2012. godine, biti nadoknadjena u januaru 2013 sto ni do danas nije ucinjeno.

U tom uvjerenju ,,CICLOMONT,, je i u 2013. godini  usvojio ambiciozan i raznovrstan program.

Zimske sportske pripreme  zapocete su pocetkom decembra 2012. godine prvo u Bijelom Polju, a zavrsene krajem februara 2013. godine u Baru.  Sa ekipom je radio mladi trener Borisav Markovic.

Vec prva kontrolna takmicenja pokazala su da se bjelopoljski takmicari nalaze u dobroj formi sto su pokazala takmicenja koja su kasnije uslijedila. Evo rezultata sa tih takmicenja kojih je bilo ukupno pet:

 

1.      MEDJUNARODNA TRKA U RIBARSKOJ BANJI KOD KRUŠEVCA 

      (održana 14. aprila. 2013 godine)

 

Na ovom kvalitetnom medjunarodnom takmicenju ekipa ,,CICLOMONTA,, brojala je 7 takmičara. U 6 uzrastnih kategorija Bjelopoljci su osvojili 5 medalja od cega 3 srebrene, 2 bronzane sto  sa 3 osvojena cetvrta mjesta predstavlja zavidan uspjeh.

Srebrene medalje  su osvojene u kategorijama; ,,JUNIORI,,MLADJI KADETI,, I ,,PIONIRI,,

Bronzane medalje u kategorijama: ,,UNDER – 23,, i ,,JUNIORIMA,,

Cetvrta mjesta osvojena su u kategorijama ,,ELITA,, JUNIORI,, I ,,MLADJI KADETI,,

 

2.      PRVO KOLO MTB LIGE CRNE GORE NA SUTORMANU

BAR, 4. maj 2013. godine

 

Na otvarnju biciklisticke sezone u Crnoj Gori biciklisti ,,CICLOMONTA,, nastupli su sa 8 takmica i osvojili 8 medalja u 6 takmicarskih disciplina od celga 4 zlatne, 2 srebrene i 2 bronzane medalje, što govori o potpunoj dominaciji bjelopoljskih biciklista.

Zlate medalje su osvojene u kategorijama: ,,ELITE,, UNDER – 23,,JUNIORI,, i ,,KADETI,,

Srebrene medalje u kategorijama ,,MLADJI KADETI,, i ,,PIONIRI,,

Bronzane medalje  u kategorijama: ,,JUNIORI,, i ,,MLADJI KADTI,,

 

              3.  OPEN BEOGRAD 2013- OTVORENO PRVENSTVO SRBIJE

AVALA, 18. maja 2013. godine

 

Na ovom medjunarodnom takmicenju ,,CICLOMONT,, je nastupio sa 7 takmicara u 6 uzrastnih kategorija.

Bjelopoljci su osvojili 4 medalje od cega 3 zlatne i 1- bronzano sportsko odlicje.

Zlatne medalje osvojene su u kategorijama: ,,JUNIORI,, KADETI,, i ,,PIONIRI,,

Bronzana medalja osvojena je u kategoriji UNDER –  23,,

Pored ovoga osvojeno je 6 mjesto u kategoriji ,,ELITE,, te 4 i 5 mjesto u Kategoriji ,,MLADJI KADETI, pa je ,,CICLOMONT,,bio najuspjesnija ekipa u konkurenciji 25 klubovan i 130 biciklista na ovom veoma kvalitetnom medjunarodnom biciklistickom takmicenju.

 

             4.      DRUGO KOLO MTB LIGE CRNE GORE,,TROFEJ TREBJESE,, -

                      NIKŠIĆ, 12. maj 2013.

 

                      Na ovom takmičenju Bjelopoljci su nastupili sa 8 biciklista koji su se takmicili u 6 uzrastnih

                      kategorija.

                      Osvojeno je 7 sportskih odličja od cega 4 zlatne 1 srebrena i 2 bronzane medalje.

                      Zlatne medalje  osvojene su u Kategorijama: ,,ELITE,, UNDER -23,,JUNIORI,, i ,,PIONIRI,,

                      Srebrena medalja u kategoriji ,,MLADJI KADETI,,

                      Branzane medalje u kategorijama: ,,JUNIORI,, i KADETI,,

                      Uz to osvojeno je jedno četvrto i jedno 6 mjesto u kategoriji ,,JUNIORI,,- ponovo potpuna

                      dominacija  bjelopoljskih biciklista.

                       

3.      OLIMPIJADA MALIH DRZAVA

LUKSMBURG 26 MAJ- 1 JUN 2013

 

Na ovom takmičenju u Reprezentaciji Crne Gore nastupio je samo jedan takmičar iz Bijelog Polja - Demir Mulić biciklista bjelopoljskog ,,CICLOMONTA,, sa trenerom Borisavom Markovićem.  

 

                    USPJESI POJEDINACA

 

Bijelo Polje, 01. juna 2013.

 

Biciklista Demir Mulić, član bjelopoljskog ,,CICLOMONTA,, ovoga puta u dresu reprezentacije Crne Gore, nije ostvario prizeljkivani plasman, ali nije ni razočarao na Olimpijadi malih država u trci koja se, pred kraj jucerašnjeg dana, održala u Luksemburgu. On je od  32 takmicara osvojio 23 mjesto u zaista jakoj konkurenciji.

Demir je slabo startovao. Blokirala ga je trema i jaka zelja da postigne dobar rezultat i uspjesno prezentuje crnogorski biciklisticki sport. Imao je i tehnickih problema sa neadekvatnim klizavim gumama na stazi koja je, uz jaku kisu tokom citave trke, bila zivo blato,, kaze njegov trener Borisav Markovic. dodajuci da je u prva tri kruga Demir imao ozbiljnih problema uspostavivsi pravi ritam tek u cetvrtom krugu kada je zaobisao 8 konkurenata, cime je dokazao da je u dobroj formi , ali sa nedovoljnim iskustvom na ovako jakim takmicenjima.

Prizeljkivali smo plasman medju prvih deset, ali nas je kvalitet drugih takmicara u tome demantovao

Znalo se da je u malim, ali bogatim drzavama, biciklisticki sport izuzetno popularan. Tako je za Luksemburg nastupilo 6 profesionalnih biciklista iz Profi ,,RABOBANK MTB TEAM,,.koji su redovni ucesnici Svjetskih kupova, sto se moze reci i za reprezentacije drugih država učesnica ove Olimpijade. 

Usamljeni Demir Mulić,, proslogodisnji junior i najmladji biciklista  na ovom takmicenju, uz to i jedini predstavnik Crne Gore, objektivno, nije mogao postići više.

 

U Bijelom Polju, 05. juna 2013. godine.

 

                                                                                                      IZVJEŠTAJ PODNIO

                                                                                                      Branko Hajdukovic