U Kući Rista Ratkovića sinoć je otvorena izložba „Očuvanje i vrednovanje muslimanske/bošnjačke tradicije i običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca pravoslavca“ autora Željka Đukića. 

Đukić kojem je ovo druga po redu samostalna izožba, kazao da je za njega ovo veoma značajan rad te napomenuo da je najvažniju poruku poslao upravo kroz izložene fotografije. „Mislim da na ovaj način dajem svoj mali doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, grada u kome nema razlika, gdje smo svi isti i jednaki. Upravo kroz odrastanje i život sa prijateljima i komšijama Muslimanima/Bošnjacima dosta sam i naučio običaja i prisustvovao brojnim tradicionalnim ceremonijama. To je bio razlog što sam kroz fotografiju želio da akviziram i sačuvam sadašnjost i tradiciju islama sa motivima ruralnih područja, gdje žive ljudi koji i dalje gaje te stare običaje, obučeni su u tradiconalnu nošnju i gaje svoju kulturu “ - rekao je Đukić, koji je na izložbi predstavio 250 fotografija kroz nekoliko oblika prezentacije, koji je izrazio žaljenje što ovakav sličan projekat nije realizovan prije 15-20 godina budući da je već većina običaja modernizovana ili se više uopšte i ne praktikuju.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović iskazao je zadovoljstvo što je prisustvovao izložbi, koja je prema njegovim riječima još jedna potvrda potvrda suživota u Bijelom Polju.

„Imao sam priliku da čujem jednu lijepu rečenicu, da se polako kod nas briše termin tolerancija i sve više upotrebljava termin suživot i mislim da je mnogo prikladniji i ovaj događaj od večeras je dobra potvrda tog našeg suživota i bogatstva koje Bijelo Polje ima“, zaključio je Bećirović.

Govoreći o izložbi direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić otvarajući izložbu kazao je da samo majstori fotografije uspijevaju da ispričaju priču i da kažu više nego što bi to neko učinio riječima, zbog čega je, navodi, fotoaparat moćno sredstvo u rukama Željka Đukića.

„U radovima koji su pred nama a koji se bave kulturom i tradicijom Bošnjaka i Muslimana imamo djelo koje možemo kvalifikovati kao foto priču i svojevrstan roman u slikama jer je cjelokupno nasljeđe Bošnjaka/Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića, od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitetkture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane do folklornog bogatstva. Kroz svoj rad Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i gajiti i da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturalnim bogatstvom i da je Crna Gora u pravom smislu multikulturna država i da se time ponosimo, bez obzira na pripadnost vjeri i naciji“ – kazao je Musić.

On je ocijenio da će zahvaljući ovom radu biti sačuvani pojedini segmenti kulture i tradicije Bošnjaka/Muslimana na ovim prostorima te dodao da u pojedinim segmentima autor podsjeća da trebamo gajiti kulturosloške vrijendosti kao posebno bogatstvo jednog naroda. „Ova izložba tjera na razmiljanje, podstiče maštu i izaziva emociju a dok gledamo ove fotografije kao da slušamo najljepšu sevdalinku.“, kazao je Musić.

Efendija Admir Zekić je kazao da kada pripadnik svog naroda uzme i sakuplja svoju kulturu i svoju tradiciju to je svakako velika čast i pohvalno djelo. Još veća je kada to uradi pripadnik drugog naroda. „Kolika je tek satisfakcija kad pripadnik drugog naroda dođe i iznese i predstavi svoje komšije u jednom tako lijepom obliku koji možda ni pripadnik tog istog naroda ne bi bio, zbog rutine, u stanju da na ovakav lijep temeljit način predstavi. Ovo je svjedočanstvo o kulturi i suživotu u jednom mjestu i djelo koje šalje puno pozitivnih poruka“, rekao je Zekić.

Đukić se zahvalio saradnicima koji su mi pomogli u realizaciji projekta među kojima su Amer Ramović, Adis Softić, Ramko Ćatović, Vojislav Đukić, Sandra Joksimović te posebnu zahvalnost uputio recezentima, književnici Borki Smolović i Kemalu Musiću. On je najavio da će u saradnji sa Ministarstvom kulture ubrzo krenuti u sličan projekat koji će baviti crnogorskom kulturom, istorijom i tradicijom ali i uz podršku institucija i projekat akvizicije i srpske tradicije i običaja.

„Plan je da za jedno godinu dana na jednom mjestu, web sajtu www.tradicija.org.me imamo ono što je za nas veoma važno, sve tri nacionalnosti sa svojim kulturama na jednom mjestu, kako bi turisti i svi zainteresovani mogli da nas kroz tradiciju i običaje upoznaju“, zaključio je Đukić.

Izložba će trajati 7 dana.