Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i ambasadorka  Češke u Crnoj Gori Ivana Hlavsova otvorili su juče u bjelopoljskom selu Lijeska mini-hidroelektranu Vrelo, čija je ukupna instalisana snaga  615 kW, dok godišnja prizvodnja iznosi 2,7 GW.

Predsjedik Žurić je kazao da je valorizacija hidro- potencijala jedna od najvećih razvojnih šansi ne samo  Bijelog Polja i sjevera već čitave Crne Gore.

-Danas u Bijelom Polju imamo puštanje u rad objekta, koji je prvi te vrste u Crnoj Gori. Ovaj objekat spada u red malih hidroelektrana, čiji je značaj mnogo veći od samog kapaciteta kada je u pitanju proizvodnja  električne energije iz obnovljivih izvora. Konačno poslije nekoliko godina razgovora na ovu temu vidimo da je ovakav projekat moguć. Imamo još jedan projekat koji je u toku, jednu veliku hidroelektranu za koju je koncesija suspendovana i četiri za koje su investitori zaineresovani da dalje grade na teritoriji Opštine Bijelo Polje. Nadam se da će ovo biti model da Crna Gora izadje iz deficita, kada je eletrična energija u pitanju i da se eliminiše uvoz u tom segmentu i da će Bijelo Polje naći  svoju šansu i iskoristiti je u pravcu novih investicija, kazao je predsjednik Žurić.

Ambasadorka  Češke Ivana  Hlavsova  je kazala da joj je zadovoljstvo da ova prekrasna voda iz Vrela poteče turbinama renomiranog češkog prizvođača, poželjavši uspjeh i u narednim sličnim projektima. Investicija je vrijedna milion i sedamsto hiljada eura, a investitor je firma Sinerdži. Svečanosti su prisustvovale Ivana Vojinović direktorka Dirktorata za životnu sredinu i Daliborka Pejović državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma.