20 GODINA SJEĆANJA NA STRADANJE BUGARSKIH ĐAKA U GOSTUNU

Prije dvadeset godina, u Gostunu između Bijelog Polja i Prijepolja dogodila se saobraćajna nezgoda kada je autobus sa bugarskim djacima sletio u nabujali Lim. Tog tragičnog dana živote je izgubilo dvanaestoro djece, četiri dječaka i osam djevojčica, uzrasta između 12 i 15 godina.

Delegacija Opštine Bijelo Polje, koju su činili predsjednik Skupštine Opštine Ernad Suljević, predsjednik Opštine Petar Smolović i potpredsjednici Nermin Becirović i Tufik Bojadžić, položila je vijence na spomenik na mjestu nesteće u Gostunu, kao i spomeniku “12 ruža” u Bijelom Polju, u znak sjećanja na bugarske đake, koji su stradali prije 20 godina u saobraćajnoj nesreći u Gostunu.

“Okupili smo se poslije 20 godina od kada se desila jedna od najtežih tragedija na granici opština Prijepolje i Bijelo Polje u tadašnjoj državnoj zajednici
Srbiji i Crnoj Gori. Građani oba grada pokazali su odgovoran i nesebičan odnos i rizikujući svoje živote u mrkloj noći iz nabujalog Lima spasili 40 mladih života
04. aprila, prije 20 godina. Na žalost dvanaestoro djece, uz maksimalne napore nije se moglo spasiti” - Predsjednik opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

Osim na Spomenik “12 ruža” u Bijelom Polju, delegacije Vlade Crne Gore i Bugarske, Ambasade Bugarske, Opština Bijelog Polja, Svištova i Prijepolja, položili su cvijeće i na spomenik u Gostunu, gdje se dogodila nesreća, a onda i na spomenik žrtvama željezničke nesreće kod Bioča, u Bijelom Polju. Nakon polaganja vijenaca, u Domu kulture upriličena je komemorativna sjednica povodom stradanja 12 bugarskih djaka. Polaganju vijenaca i komemorativnoj sjednici su prisustvovali potpredsjednik Republike Bugarske gđa Jotova i bivši predsjednik Crne Gore gdin Filip Vujanović.