Cilj je da se stvaraju navike da se djeca bave sportom i razvija se organizovan sportski trening, da se djeca razvijaju kroz sportske principe i načela

Memorandum o realizaciji pilot programa "Škola sporta-Super đak" danas su potpisali Centar za sport i rekreaciju Bijelog Polja i tri odnovne škole sa ruralnog područja, "Vuk Karadžić‘‘ iz Bistrice, "Krsto Radojević‘‘ iz Tomaševa i "Braća Ribar" iz Zatona. Kako je saopšteno, projekat "Škola sporta-Super đak" će se odvijati dva puta sedmično u periodu od marta do juna i septembra do decembra ove godine.

Takođe, danas su potpisani ugovori sa trenerima na projektu Milanom Koraćem, Safetom Kadušićem i Danilom Palevićem.

Direktor Centra za sport i rekreaciju Marko Maslovarić je saopštio da će u projektu učestvovati reko stotinu djece, učenika od trećeg do šestog razreda.

- Fokus našeg djelovanja, kroz ovu multidisciplinarnu školu sporta, su ruralna područja, kako bi omasovili bazu sporta i učenike iz ovih škola približili sportskim klubovima. Cilj je da se stvaraju navike da se djeca bave sportom i razvija se organizovan sportski trening. Da se djeca razvijaju kroz sportske principe i načela - kazao je on.

Maslovarić je dodao da je analizom sportske interakcije na teritoriji Bijelog Polja primjećeno da je malo učešće djece sa sela u sportskim aktivnostima.

- Zato želimo da identifikujemo sportski potencijal ove djece, da razvijemo sportski sadržaj u ruralnoj sredini, ali i da pratimo i vršimo antromometrijske analize kao input za usmjeravanje na sportove u gradu. Takođe, želimo podsticaj školskog sporta i razvoj interesovanja za sportskim novinarstvom i sportskim marketingom, gdje će neposredni učesnici biti đaci koji imaju afiniteta prema ovim aktivnostima. Biće organizovana i obuka za izvještavanje na društvenim mrežama, uz obilazak najboljih sportista škola učesnica. Takođe, organizovaćemo i info radionice na temu sporta, zdravlja i mladih - najavio je on.

U projektu će biti zastupljeni atletika, gimnastika, fudbal, košarka, odbojka i rukomet. Svima će biti podijeljena sportska oprema, naveo je Maslovarić. 

- Ovim projektom želimo da stvorimo osnov za razvoj masovne sportske kulture i navike za bavljenje sportom, kao mehanizma za izgradnju održivog društva sa zdravim životnim navikama. Proaktivno planiramo unapređenje uslova za zajednicu koja se bavi sportom i rekreacijom i podsticanje pojedinca da kroz igru i druženje razvija sebe i utiče na kreiranje pozitivnog društvenog ambijenta - istakao je on.

Maslovarić je podsjetio da je u predhodne dvije godine uspješno odražen projekat "Super đak‘‘ u kojem je učestvovao veliki broj djece, od kojih je oko 250 ukuljučeno u rad sportskih klubova.

Izvor: Dnevne novine DAN/Milovan Novović