NVO Udruženje za razvoj civilnog društva, juče je u Bijelom Polju održala okrugli sto na temu: Izgradnja kapaciteta organizacija građanskog društva u cilju razvoja standarda, usluga/servisa ranjivim grupama i razvoja politika relevantnih za ranjive grupe.

Ovaj okrugli sto je organizovan u okviru projekta Izgradnja kapaciteta organizacije za pružanje usluga/servisa građanima u Opštini Bijelo Polje, podržanog od Fonda za aktivno građanstvo FAKT, a finansiranog od Evropske unije posredstvom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Na okruglom stolu je učestvovalo 30 učesnika/ca predstavnika/ca: lokalnih vlasti, institucija, ustanova, NVO-a, medija i građana/ki.

Predavanje na temu: "Primjeri dobre prakse za integraciju Romkinja i Egipćanki u Crnoj Gori" održala je predstavnica NVO Centar Za Romske Inicijative gđa Fana Delija.

Gosti na okruglom stolu bili su načelnik odjeljenja za suzbijanje maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici iz Nikšića gdin Slavko Milić i predstavnica NVO RUŽA iz Berana gđa Eldina Kastrat.

Cilj okruglog stola bio je da relevantni akteri/subjekti, koji pružaju usluge/servise građanima i građankama, predstave trenutno stanje, probleme, podijele iskustva, razmijene mišljenja, primjere dobre prakse, da organizacija dobije podršku, od relevantnih subjekata, učesnika i učesnica, za budući rad.

Rezultat okruglog stola je ojačana saradnja i partnerstavo svih aktera/subjekata u cilju podrške izgradnji kapaciteta organizacija građanskog društva za učešće u razvoju zajednice i pružanje usluga/servisa građanima i građankama.

Zaključak sa okruglog stola je da svi relevantni akteri/subjekti koji rade sa romskom populacijom, koriste postojeće instrumente i mehanizme na lokalnom nivou i implementiraju aktivnosti predviđene Lokalnim akcionim planom za integraciju Roma usvojenog u Bijelom Polju (2013-2017) iz oblasti obrazovanja, u cilju adekvatnog obrazovanja romske populacije, kako bi se smanjili/ublažili problemi sa kojima se suočavaju, a samim tim bi se ubrzala i njihova integracija u zajednici.