Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju uputio je upozorenje da se danas i sjutra očekuje dejstvo ciklonske aktivnosti na području Crne Gore, koja će u južnim-primorskim i u centralnim predjelima prema sjeveru usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju kratkotrajno olujni udari južnog vjetra.

"Za petak i subotu (16-17. decembar 2022.) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti na području Crne Gore, koja će u južnim-primorskim i u centralnim predjelima prema sjeveru (Žabljak, Kolašin i sjeveroistočni dio CG prema Albaniji) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode (TS-thunderstorm) i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju kratkotrajno olujni udari južnog vjetra", navode u saopštenju.

Navode da se vrlo jak na udare olujni južni vjetar očekuje posebno udanas, naročito u višim predjelima na sjeveru, a u subotu intenzitet južnog vjetra će slabiti.

U subotu, ističu, u drugom dijelu dana osjetno manje kiše. Od nedjelje-ponedjeljka (18-19.dec.) stabilnije vremenske prilike.

Kako dodaju, zbog uticaja ciklona i visinske južne-jugozapadne atmosferske struje, u oblasti južnog Jadrana danas, očekuje se i podizanje nivoa mora i jaki talasi-uzburkano more, meteorološki efekat koji će bitno uticati na normalno oticanje-ulivanje rijeke Bojane u more.

"Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su odredjeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima, potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odrona posebno na mjestima gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla. Zbog očekivane kratkotrajno obilne količine kiše, koja dolazi nakon nekoliko jakih kišnih serija, sa meteorološkog aspekta, potencijalno mogući su problemi sa obilnom količinom vode u sistemu Morača-Zeta, Skadarsko jezero, Bojana", poručuju u saopštenju.

Ova prognostički očekivana meteorološka situacije, poručuju, može značajno da utiče na normalno funcionisanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, takodje može da utiče odnosno ometa normalno funkcionisanje infrastrukture.