"Sportsko blago Bijelog Polja" konačno je dostupno Bjelopoljcima i svim ljubiteljima sporta. Zasluge za to pripadaju novinaru Veselinu Đokiću koji je sakupljenu građu, u protekle četiri decenije, uzidao na 485 stranica knjige koju je na promociji u velikoj sali Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović Strunjo” ponudio ljubiteljima sporta.

Đokić se radeći na knjizi upustio u nadahnut, smio i donekle rizičan poduhvat koji već sada zaslužuje sve pohvale, ocijenio je novinar Radija Crne Gore, Radislav Tvrdišić.

“Dokumentom, albumom, vremeplovom, spomenarom, praktično spomenikom bjelopoljskom sportu,sportistima i sportskim poslenicima iz ovog grada. Nesumnjivo otrgao je od zaborava brojne događaje i aktere sportskih zbivanja. A rečeno je: ko zapisuje prošlost stvara zalog za budućnost”, kazao je Tvrdišić.

Autor je ovom knjigom obuhvatio istoriju sporta u Bijelom Polju, od njegovih prvih dana do danas, smatra bivši fudbaler Jedinstva Fikret Kurgaš.

“Kroz sve te periode sportskih dešavanja, centralno mjesto zauzimaju sportisti i sportski radnici koji svojim znanjem i sportskim vještinama predvođeni entuzijazmom postadoše dio te istorije. Umjesto da se grad oduži tim sportistima na način kako to čine u drugim sredinama on ih ostavlja po strani, a autor ovog djela ostavlja građanima djelo, da ih pominju s vremena na vrijeme, da se ne zaborave”, istakao je Kurgaš.

Za jednog od najpoznatijih bjelopoljskih sportskih radnika Branka Hajdukovića nema dilema da li je Bijelo Polje u Đokićevoj knjizi dobilo jedan izuzetno vrijedan Novogodišnji poklon, koji će čuvati istoriju bjelopoljskog sporta kroz vjekove.

“Sportisti su čuvali tekstove o njima, a čuvao ih je i Đokić, koji je napisao pravi sportski raritet koji će, siguran sam doživjeti svoje reizdanje”, siguran je Hajduković.

Veselin Đokića je tvorac sefa u koji je smjestio bjelopoljsko sportsko blago i na taj način ga osigurao od pada u zaborav, saopštio je profesor fizičke kulture dr Vidran Kljajević.

“Sve što se događalo u jednom vijeku sabrao je Veselin Đokić u korice jedne knjige. Osim podsjećanja na značajne sportiste i sportske radnike, Đokić je jedno poglavlje knjige posvetio analizi rezultata bjelopoljskih sportista na MOSI igrama, što je predstavlja veliko bogatstvo. Izradom ove monografije Đokić je osigurao bjelopoljsko sportsko blago za sva vremena, odužio se i sportu i Bijelom Polju, a nas sve zadužio da mu za to budemo zahvalni”, kazao je Kljajević.

On je uočio da je autor knjige znao da cijeni ulogu svojih kolega koji su decenijama bilježili rezultate sportista u trenucima kada su oni nastajali, zato ne čudi što se u knjizi nalazi preko sedamsto fotografija koje Đokićevu knjigu čine jedinstvenom, zaključio je Kljajević.

Zahvaljujući se brojnoj publici autor “Sportskog Blaga Bijelog Polja”Veselin Đokić je istakao da se pred njima nalazi velika sportska razglednica, satkana od svih sportova te da je srećan što je njegova knjiga pobudila toliko interesovanje kod Bjelopoljaca.

“Veoma se radujem što nas je okupila ova po svemu jedinstvena knjiga u kojoj najviše ima podataka i fotografija o fudbalu koji se u Bijelom Polju igra ravno stotinu godina,tačnije od 1922. godine kada je prvu loptu donio student Komnen- Komo Jurišević. Taj veliki jubilej biće obilježen ovih dana”podsjetio je Đokić.

Prisutne je pozdravio i direktor izdavačke kuće Pegaz Zoran Loktijonov a djelove iz knjige čitali su glumci Bjelopoljskog pozorišta Slađana Bubanja Merdović i Predrag Vukojević.

Izvor: RTCG