Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore posjetio je danas Bijelo Polje i, nakon prijema kod predsjednik Opštine Aleksandra Žurića, obišao Dom starih i istražni zatvor.

 

Predsjednik Žurić je istakao da kada su u pitanju ljudska prava i slobode, Bijelo Polje jasno pokazuje da ta prava pripadaju svakom čovjeku i da su podjednaka značajna i međusobno zavisna, tako da se jedno pravo ne može uživati na račun drugog.

 

- Upravo u ovoj oblasti, nakon sprovedenih analiza, brojnih multidisciplinarnih i fokus timova, izvedenih analiza o stanju poznavanja, poštovanja i sprovođenja zakonskih rješenja, resursima i kapacitetima, u prethodne tri godine preduzeli smo aktivnosti u pružanju planskih rješenja za svaku oblast pojedinačno. Donijeli smo akcione planove, pristupili njihovoj realizaciji, kako bismo zaštitili najranjivije grupe i dodatno senzibilisali javnost u borbi protiv diskriminacije. Među prvim smo opštinama u Crnoj Gori koja je usvojila Akcioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti, formiran je i tim za njegovu realizaciju, a kao rezultat rada tog tima je otvaranje opštinske kancelarije za radnu ravnopravnost. Ta kancelarija je pokrenula kaciju za donošenje novog akcionog plana za rodnu ravnopravnost 2014 – 2017, uz podršku OEBS-a i Vlade Crne Gore, odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ovaj Akcioni plan biće usvojen u lokalnom parlamentu. Takođe, među prvima smo usvojili Lokalni plan akcije za integraciju Roma za period 2013 – 2017. godina, koji ima za cilj da doprinese poboljšanju života romskog stanovništva u našoj opštini. Pažnju posvećujemo osobama sa invaliditetom, gdje je, takođe, urađen akcioni plan a tim koji ga realizuje formirao je Kancelariju za osobe sa invaliditetom, pri Sekretarijatu za društvene djelatnosti Opštine Bijelo Polje. Imamo i akcioni plan za unapređenje socijalne inkluzije, za razvoj socijanih usluga i servisa, kazao je predsjednik Žurić.

 

Predsjednik odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković kaže da je posjeta ovim ustanovama organizovana u cilju praćenja stanja poštovanja prava starih lica i prava lica lišenih slobode, kojima se Odbor za ljudska prava i slobode u kontinuitetu bavi, u okviru svoje zakonodavne i nadzorne kontrolne uloge, razmatranjem godišnjih i posebnih izvještaja koje dostavlja zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore i informacija koje u skladu sa članom 68 Poslovnika Skupštine Crne Gore, na zahtjev Odbora, dostavljaju nadležni organi.

 

- Ova aktivnost je dio plana aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2013. godinu, sačinjenog na osnovu Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2012. godine, Programa rada Vlade Crne Gore za 2013. godinu i jednog broja nerealizovanih aktivnosti iz Plana aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2012. godinu, kazao je Duković.

 

Osim članova Odbora za ljudska prava i slobode, u današnjoj posjeti Bijelom Polju bio je ombudsman Šućko Baković, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva pravde, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, lokalne samouprave, NVO „Građanska alijansa“ koja vrši monitoring nad radom Odbora za ljudska prava i slobode i Misije OEBS u Crnoj Gori.