srarzh-CNcsenfrdeeliwitplruslestr

 

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković kazao je da je aktuelni saziv lokalnog parlamenta ušao u posljednju godinu svog mandata.

- Za pola godine Skupština je ostvarila ono što je bilo planirano za ovaj period. Na predhodnim sjednicama dominantno su bili aktuelni  izvještaji o radu organa i službi lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeća. Posebno bih istakao izvještaj o radu predsjednika Opštine organa i službi lokalne uprave koji  je usvojen bez ijednog glasa protiv. Usvojeno je u skorijem periodu oko pedeset odluka. Planiramo da narednu sjednicu održimo tokom jula mjeseca, na kojoj ćemo razmotriti izvještaj o radu Turističke organizacije, Centra za podršku djeci i porodici, Program mjera iz oblasti ruralnog razvoja  i Program mjera iz nadležnosti  Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj, ali i nekoliko detaljnih urbanističkih planova. Radimo U lokalnom parlamentu skladno i harmonično i donosimo značajne odluke za građane privredu i vanprivredu, kazao je Ljušković.

Ljušković  ističe da je u planu i rekonstrukcija sale u kojoj se održavaju sjednice lokalnog parlamenta, ali i drugi značajni događaji.

-Tender je već raspisan i očekujemo realizaciju projekta do kraja ove godine, kazao je Ljušković.

 

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić priredio je danas prijem za Amilu Kujović koja od septembra počinje da studira biohemijski inženjering na jednom od najboljih svjetskih Univerziteta Prinston u Nju Džersiju.

Predsjednik Žurić čestitao je Amili veliki uspjeh i poželio sreću tokom studiranja i buduće karijere.

Amila je kazala da je Brinston jedan od deset najboljih svjetskih fakulteta .

-Velika mi je čast što ću moći da iskoristim sve te resurse koji se tamo nalaze uključujući najbolje svjetske profesore i najopremljenije laboratorije. Ovaj fakultet primi svega sedam odsto studenata od ukupnog broja prijavljenih ili da budem još preciznija prijavi se trideset hiljada učenika, a bude primljeno samo dvije hiljade. Smjer koji ću studirati je biohemijski inženjering, a nakon studija imam želju da doprinesem toj grani nauke koja je jako perspektivna i razvija se velikom brzinom. Učiću vezano za istraživanje ćelija, genetiku i tehnološke inovacije koje se koriste u medicini, kazala je Kujović.

Osnovnu školu „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome „Luča“. Prve dvije godine Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, takođe, je okončala sa odličnim uspjehom, a zatim završila i Američku školu, United World College u Mostaru u trajanju od dvije godine.

Potredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić, opštinski menadžer Fahrudin Begović i predstavnici DOO “Vodovod Bistrica “razgovarali su Srnom Sudar koordinatorkom i ostalim predstavnicima američke Agencije za zaštitu životne sredine koja je donirala “Vodovodu Bistrica” pet hiljada dolara.

Potpredsjednica Omerhodžić  je kazala da je donacija namijenjena zaštiti izvorišta.

-Delegacija je zadovoljna kvalitetom vode gledano sa naučnog aspekta i prilikom posjete su saopštili da građani Bijelog Polja piju visoko kvalitetnu vodu. Oni su u našem gradu organizovali i trening o zaštiti životne sredine, a njihov koordinator iz Amerike je obećao da to neće biti zadnja donacija, kazala je Omerhodžić.

Poznati glumac Moamer Kasumović svečano je otvorio 47. Festival dramskih amatera Crne Gore u bjelopoljskom Centru za kulturu.

 Kasumović na otvaranju  kazao da je jako značajno što Bijelo Polje ovoliki niz godina gaji ovaj Festival.

 -Nadam se da ćemo iduće ili neke druge godine, Bjelopoljsko pozorište proglasiti profesionalnim, kazao je Kasumović.

Na festivalu je prvo  izvedena predstava ,,Da li je to bila ševa?" po tekstu Efraima Kišona, u režiji Gorana Bjelanovića, predstavili su se glumci grada domaćina. Radi se o komediji sa elementima parodije, satire, tragikomedije.

U okviru Festivala, u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba slika, akademske slikarke Paše Gicić, iz Novog Pazara, a tema postavke je Nacionalni motiv aboridžinskom tehnikom slikanja kroz portret.

Bjelopoljskoj  publici do kraja festivala predstaviće se ansambli  iz Podgorice, Nikšića, Bara, Danilovgrada, Berana, Mojkovca  i  domaćina Bijelog Polja.

Predsjednik žirija 47. Festivala dramskih amatera je reditelj i bard crnogorskog pozorišta Blagota Eraković, a članovi su mladi reditelj Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović.

 

Danas je u sali Opštine Bijelo Polje održan Dan otvorenih vrata za nevladine organizacije.

Potpredsjednica Opštine Nemša Omerhodžić kazala je da je predsjednik Opštine formirao novu komisiju za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

-Konkurs je raspisan prije šest dana i objavljen na Sajtu opštine,  i u roku od šest dana dužni smo da organizujemo Dan otvorenih vrata za NVO  koji smo danas i upriličili. Interesovanje NVO sektora je veliko i danas ćemo odgovoriti na sve nejasnoće i njihova pitanja. Konkurs traje trideset dana,  nakon čega će komisija prispjele projekte analizirati i potruditi se da donesemo pravilnu odluku i izvršimo pravilan odabir svih projekata, kazala je potpredsjednica Omerhodžić.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu  Saida Čikić kazala je da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu zadužen za administrativno-tehničke poslove komisije i čitavog procesa.

-Nakon što je imenovana komisija,  Savjet za saradnju sa nevladinim organizacijama je predložio prioritetne oblasti za ovu godinu, a nakon čega predsjednik prihvatio baš kako je Savjet predložio i donio Odluku o visini sredstava za finansiranje projekata NVO i utvrđivanju prioretetnih oblasti od javnog interesa. Pet prioritetnih oblasti za ovu godinu su marginalizovane grupe, ekonomski razvoj, životna sredina, borba protiv korupcije, kultura i sport. Lokalna uprava je dužna da za potrebe izrade projekata nevladinim organizacijama stavi na raspolaganje strateške, programske i planske akte Opštine Bijelo Polje, kazala je Čikić.

Potkategorije

Pratite realizaciju projekata u Bijelom Polju

Galerija:

Statistika:

Broj pregleda članaka
21690278
Go to top