Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić uprličio je danas prijem za nobelovca Orhana Pamuka koji  je boravio Bijelom Polju.

Predsjednik Žurić poželio je dobrodošlicu Pamuku i kazao da je logično da jedan od najvećih živih pisaca na svijetu, kada je već u Crnoj Gori bude gost u gardu  poezije i proze.

-Upravo je u komentarima koje danas dao Orhan Pamuk sadržana sličnost između Istanbula  i Bijelog Polja i tradicionalno dobrih odnosa na svim tačkam susretanja kultura, nacija, vjera ovdje u Crnoj Gori. Istanbul je upravo primjer i u njegovim knjigama dominiraju ti motivi koje on filigranski razradio na najbolji način. Možda je najbolje duh Balkana osjetiti u Bijelom Polju, kazao je predsjednik Žurić

Nobelovac  Orhan Pamuk zahvalio se na dobrodošlici i kazao da mu je drago što je u Bijelom Polju.

-Pozivam sve narode i narodnosti Balkana da poštuju svoje pisce i da se angažuju u dijalozima sa njima. Još kao dječak sam u srednjoj školi saznao za Crnu Goru. Ja sam sada baš na vrhu te ,,crne planine” i mnogo sam srećan zbog toga, jer mi je to ostalo iz mog školovanja, znali smo za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Želim da dođem ponovo, kazao je Pamuk.

U Parku pjesnika Pamuk, predsjednik  Žurić i direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević otkrili su poloču sa imenom ovog književnog velikana. Književno veče, u okviru kojeg je Pamuk govorio  o svom novom romanu 'Crvenokosa', a koji je objavila izdavačka kuća Nova knjiga”održano je u bjelopoljskom Centru za kuturu.

 

Ferit Orhan Pamuk je jedan od najpoznatijih turskih pisaca. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. i Nagrade za mir 2005. na frankfurtskom sajmu knjiga. Rodio se 7. juna 1952. u Istanbulu.

Pamuk je tijesno povezan s postmodernom književnošću. Njegova djela su prevedena na već više od trideset jezika. On je prvi dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz Turske, a u obrazloženju švedske akademije nauka kaže se: ...u potrazi za melanholičnim duhom svog rodnog grada, otkrio nove simbole sudara i prožimanja raznih kultura.