Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović razgovarao je danas sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinom Simovićem o projektima od značaja za Bijelo Polje.

Nakon sastanka organizovana je prezentacija Programa podrške Abu Dabi fonda razvoju poljoprivrede Crne Gore (ADMAS), kao i svečano uručivanje rješenja o dodjeli podrške poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, koji su ostvarili to pravo po nedavno zaključenim javnim pozivima za kupovinu mehanizacije i unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka.

Ministar Simović je najavio početak novog pristupa u realizaciji sredstava iz Abu Dabi fonda.

-Preostalih 26 miliona eura opredijelili smo u dva pravca. Jedan pravac su krediti od 100 hiljada dolara do milion dolara sa namjerom da obezbijedimo veći obuhvat potencijalnih korisnika i što veću disperziju potencijalnih korisnika ovako povoljnih kredita, a preostali iznos od 16 miliona dolara smo opredijelili za kredite od 1 do 3 miliona dolara, i u konačnom cilj nam je da stvorimo jednu povezanost primarnog sektora poljoprivrede sa prerađivačkim kapacitetima. Mi vjerujemo da ćemo nakon realizacije druge tranše Abu Dabi kredita, novim pristupom stvoriti neku novu vrijednost i povećati konkurentnost naše poljoprivredne proizvodnje i obezbijediti nove proizvode supstituciju uvoza, povećani izvoz, nova radna mjesta i kvalitetnija i sigurnija postojeća radna mjesta. Današnju priliku smo iskoristili i uručili 95 rješenja za poljoprivredne proizvođače sa područja Bijelog Polja koji su dobili bespovratnu podršku u iznosu od 50% za nabavljenu mehanizaciju. Zadovoljstvo je konstatovati da smo u prošloj godini imali 57 takvih rješenja, dok u ovoj godini imamo skoro duplo više, te smo ovu priliku iskoristili da uručimo rješenja za poljoprivredne proizvođače koji su dobili podršku za nabavku mljekarske opreme, istakao je Simović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović obećao je da će Opština još dinamičnije podržati razvoj poljoprivrede i biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, o čemu svjedoči i Program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju sa 24 mjere usvojene ovih dana.

-Ono što je veoma važno istaći je, da je Opština Bijelo Polje na današnji dan izmirila dugovanja poljoprivrednicima po svakom osnovu. Sve prethodne obaveze su u potpunosti isplaćene, posebno mljekarima, a tako ćemo nastaviti u narednom periodu. Poštovanje obaveza prema poljoprivrednicima i odgovornost opštinskih organa prema svim građanima biće prioritet u funkcionisanju Opštine, zaključio je Smolović.   

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević predstavio je mjere podrške koje pruža IRF.

-IRF je u prošloj godini plasirao preko 175 miliona eura, a prema prvim pokazateljima iz ove godine gotovo je izvjesno da ćemo plasirati minimum 200 miliona eura u ovoj godini, kazao je Vukčević, predstavljajući brojne kreditne linije koje nudi Investiciono-razvojni fond Crne Gore.

Nakon prezentacije ministar Simović, predsjednik Smolović i predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević obišli su mljekaru Milka MDK, pekaru Gross Trade, farmu Franca i gazdinstvo poljoprivrednog proizvođača Rešada Hasanovića u selu Dobrakovo.