Delegacija Opštine Bijelo Polje na čelu sa predsjednikom Petrom Smolovićem i sekretarkom Sekretarijata za lokalnu samoupravu Saidom Čikić danas je posjetila centar ''Tisa'', koji je nedavno rekonstruisan. U srdačnom dočeku koji je delegaciji priredilo osoblje i korisnici ove javne ustanove na čelu sa direktorom Ensadom Omerovićem, naglašeno je zadovoljstvo dosadašnjim postignutim rezultatima. 

-Pristupili smo rekonstrukciji starog dijela objekta još 2017. godine kroz projekat dodjele sredstava od igara na sreću Ministarstva finansija, a uz podršku Opštine Bijelo Polje. Ukupno su realizovana 2 projekta uz dodatno učešće Opštine. 

Inače, u toku 2016. godine smo započeli Aneks (dogradnju) postojećeg objekta površine 160 m2, ukupne vrijednosti 165.000,00 eura, dok je tehnički projekat kompletno izvršen u decembru iste godine. Uskoro očekujemo posjetu predstavnika ambasade Sjedinjenih američkih država u Crnoj Gori, koja je investitor projekta, pa ćemo uz njihovo prisustvo, najvjerovatnije u maju, svečano otvoriti ovaj dio objekta, istakao je Ensad Omerović, direktor JU Centar za ustanovu i mlade ''Tisa''. 

U okviru naše javne ustanove imamo i posebnu organizacionu jedinicu Malu grupnu zajednicu u kojoj boravi 6-oro djece bez roditeljskog staranja. Ovaj servis je pokazao izuzetno kvalitetne rezultate u dosadašnjem postojanju, naglasio je Omerović. 

Dnevni centar ''Tisa'' je prvoosnovana institucija ove vrste u Crnoj Gori koja je za vrijeme svog postojanja zavrijedila brojne nagrade. Prvo značajno priznanje Centar je dobio 2007. godine - Najbolja praksa za unaprjeđenje položaja ranjivih i marginalizovanih grupa, koju dodjeljuje Kancelarija OEBS i ZO u Crnoj Gori, dok je specijalna nagrada u lokalnoj samoupravi za 2016. takođe dodijeljena ''Tisi'' za projekat ''Mala grupna zajednica''. Ali vrednije od svih je priznanje roditelja, djece i svih ljudi dobre volje za rad, kojim nesebično, stručna lica Centra, obogaćuju i usrećuju svakodnevni život svih korisnika. Značajnu ulogu u afirmisanju i podizanju kvaliteta rada ove ustanove dala je Saida Čikić, prethodna direktorica Centra, za vrijeme čijeg manadata su postignuti izuzetni rezultati, rekao je Omerović. 

-Opština Bijelo Polje je Odlukom o budžetu za 2018. godinu, koja je nedavno usvojena u lokalnom parlamentu, opredijelila iznos od 250.000,00 eura za rad ove specijalizovane ustanove. 

Nastavićemo da i dalje ulažemo u objekte, infrastrukturu, kao i stručno osoblje institucija koje se staraju o našim najmlađim i najranjivijim građanima, sigurni da će se bolje i kvalitetnije osjećati u njima, zaključio je Petar Smolović, predsjednik opštine. 

Osim centra ''Tisa'' u okviru kojeg posluje i Mala grupna zajednica, predsjednik Smolović je posjetio i Udruženje rodirterlja djece sa smetnjama u razvoju ''Oaza'', gdje je sa korodinatorkom Rasemom Hekalo razgovarao o unaprjeđenju rada korisnika u pogledu asistenta u nastavi i personalnih asistenta, kao i rada volonterskog servisa. Predsjednik Smolović je posjetio i kancelarije NVO Udruženja paraplegičara kojima je Opština obezbijedila kancelarije za svoj rad.

Predsjednik Smolović je svim korisnicima centra ''Tisa'' podijelio prigodne poklone.