Konferencija na kojoj je  prezentovan projekat "Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim, i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti", koji zajedno sprovode Opština Bijelo Polje, Opština Priboj, JKP "Usluga" Priboj i NVO Euromost iz Bijelog Polja, za čije je sprovođenje potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije, a finansira se od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014 - 2020. održana je danas u Bijelom Polju.

 

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da kroz  ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost 157.000 evra, od čega je donacija evropske unije  133.000 evra, zajedno ćemo tokom godine identifikovati najkritičnija mjesta na rijeci Lim, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća koje je naš gorući problem, izvršiti ozeljenjavanje zagadjenih povrsina, i vrsiti stalni nadzor od strane službenika komunalne policije.

 -Ovaj projekat je samo početak šire zajedničke akcije u koju, kao najveci grad na limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz crne gore i srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku rijeku i zdrav život, i time podigli svijest stanovništva jedne i druge opštine o štetnosti bacanja raznog otpada u vodu. Ono što posebno želim da naglasim je da su u našoj opštini u toku radovi na izgradnji glavnog  gradskog kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. ovaj projekat je ukupne vrijednosti 25 miliona eura i značajno će doprinijeti ukupnoj zaštiti voda na ovim prostorima.

Predsjednik  ističe das u lokalne institucije Opštine Bijelo Polje su u prethodnom periodu, kroz programe prekogranične saradnje u kojima učestvuje crna gora, sprovodile projekte od javnog interesa u vrijednosti od preko 1.5 miliona eura.

 -Opština Bijelo Polje će i u budućem periodu, kroz nove eu konkurse, pozive i programe, preko svoje kancelarije za eu projekte, biti siguran partner svim lokalnim i regionalnim zainteresovanim institucijama za zajedničke razvojne i projekte zaštite zivotne sredine, zaključio je Smolović.

 Zamjenik predsjednika Opštine Priboj Saša Vasilić izrazio je očekivanje da će Opštine Bijelo Polje i Priboj zajedničim snagama doprinijeti poboljšanju stanja ekologije, posebno kada je rijeka Lim u pitanju.

-Posebno mi je zdovljstvo što smo danas ovdje i što ćemo u budućnosti riješiti neke ekološke probleme. Mi u Srbiji imamo dosta problema po pitanju ekologije u slivu rijeke Lim i dvljih deponija na području Prijepolja i Priboja i naš je zadatak da pored ovog projekta učinimo sve što je u našoj moći da i te velike probleme riješimo Iskustvo Opštine Bijelo Polje je od velikog značaja za nas obzirom da ste po pitanju projekta kolektora uradili dosta. Nadmo se da će rijeka Lim biti čista kao nekada, rekao je Vasilić.

Predstavnik  zajedničkog tehničkog Sekretarijata Programa pregogranične saradnje Emil Kočan naglasio je da se ovaj projekat realizuje u okviru IPA programa perkogranične sradnje Srbija-Crna Gora prespektiva 2014-2010. godina.

-Program je u okviru prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekta, a koji će doprinijeti ostvarenju programskog cilja koji se odnosi na zaštitu prirodnih resursa. Prekogranična saradnja sa Srbijom je otpočela 2007. godine podsjetio je Kočan.

 

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović kazao je da se radi o projektu prekogranične saradnje Srbija i Crna Gora, čiji glavni cilj je zaštita životne sredine.

-Mi smo kao lokalna samouprava izradili i usvojili Lokalni akcioni plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom. U sklopu ovog plana donijeli smo i katalog nelegalnih odlagališta. Obišli smo komletnu teritoriju opštine Bijelo Polje, napravili popis svih nelegalnih odlagališta sa svim potrebnim podacima, od količine, vrste otpada, GPS sistema, kordinata, lokacija i drugog. Naredni korak jeste sanacija nelegalnih odlagališta kojih ima 105 za šta je potrebno izdvojiti određena sredstva. Pokušali smo da obezbijedimo sredstva za uklanjae i sanaciju bar dijela nelegalnih odlagališta. Traži li smo način i vidjeli smo da je prekograniča  saradnja između Srbije i Crne Gore jedan od tih načina, napravili smo projekat sa partnerima iz Opštine Priboj. Pored njih na projektu će učestovati NVO ,,Euromost“ iz Bijelog Polja koja je partner našoj opštini, a  JKP ,,Usluga“ iz Priboja je partner Opštini Priboj. Napisali smo projekat, predali projekat koji je odobren od Evropske komisije, vrijednost projekta je 157 hiljada, od toga je 133 hiljade grant koji će dati Evropska unija, a ostatak će biti kofinansiranje iz opštinskih budžeta. Projekat traje 12 mjeseci ugovor je potpisan 30.12. 2018. godine i trajaće do 30.12.2019.godine. Relaizacija projekta će početi čim vremenski uslovi dozvole, zaključio je Ćorović.