Objavljen je tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom vrijedan 38,2 miliona eura, kazao je predsjednik Odbora direktora Monteputa mr Aleksandar Žurić u intervju za Novu M.Žurić kaže da međunarodni tender za trajno snabdijevanje autoputa električnom energijom podrazumijeva mnogo kompleksniju investiciju u elektroenergetski sistem Crne Gore, kojom će se kako kaže, stvoriti pretpostavke za sve planirane razvojne projekte i zadovoljiti sve druge potrebe sjevera u narednih nekoliko decenija, kada je riječ o snabdijevanju električnom energijom.

-Tender je procijenjen na 38,2 miliona eura i nadamo se da će biti uspješno sinhronizovano i da prati rokove, odnosno rokove prioritetne dionice onako kako je planirano, rekao  je Žurić.

On ističe da je napajanje autoputa električnom energijom važno za autoput, koliko i za sjever.

-Bili smo i zagovornici ideje gradnje autoputa Bar - Boljare, da je to pitanje opstanka sjevera iz ugla najbržeg i najsnažnijeg uticaja na najveće probleme s kojima se sjever susrijeće, na inhibiranu ekonomiju, na visoku stopu nezaposlenosti, na iseljavanje. Smatramo da je upravo autoput najsnažniji instrument kojim se Vlada suočila s tim problemom, naglašava Žurić.

Na samom projektu autoputa uposleno je 2.843 radnika, od čega je 1.903 kineskih, dok je ostalo domaća radna snaga i nešto zaposlenih je iz regiona. Takođe, oko 90 naših firmi uposleno je na projektu vijeka, dok je oko 20 firmi iz regiona, naglasio je on i dodao da će početkom jula Monteput  potpisati sporazum sa hrvatskim Autocestama.

Na pitanje da li se u nekom skorijem periodu može očekivati povezivanje sa hrvatskim autoputem, odnosno s evropskim cestama, Žurić kaže da je tačno je da je za 1. jul u Zagrebu sa Hrvatskim autocestama zakazano potpisivanje sporazuma o zajedničkom rješavanju svih stvari koje su zajedničko - interesne u sferi kopnenog saobraćaja. Pitanje nastupa i zajedničko kandidovanje projekata prema EU fondovima, na potezu od Boko - kotorskog zaliva. Naravno da autoputevi imaju smisla samo ako su uključeni u širu mrežu evropskih puteva, kaže predsjednik Odbora direktora Monteputa.

Slična inicijativa, prema riječima sagovorinika, biće pokrenuta i prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

-Kina sa Srbijom već potpisala nekoliko protokola i ugovora, od kojih jedan podrazumijeva građenje dionice od Preljine do Požege i  protokol o sklapanju uslova vezanih za posljednju dionicu Požega-Boljare, poručuje Žurić.

Na pitanje da li će kao društveno odgovorno preduzeće, Monteput nastaviti da podržava sportske klubove, Žurić najavljuje da hoće.

-Veliku pažnju u protekloj i ovoj godini zavređuje KK Budućnost, COK i nekoliko zdravstvenih ustanova, koje već tradicionalno u tom pravcu podržavamo. Ove godine će to biti za nabavku aparata u KKCG, dječijoj bolnici. Biće tu prostora za podršku još par organizacija, ističe on.

U ovoj godini, od 1.350.000 neto dobiti, više od 800.000 eura opredijeljeno je za troškove investicije trajnog napajanja autoputa električnom energijom i dva manja projekta, zaključio je čelni čovjek Monteputa.