Radovi na izgradnji prve faze kolektora za prečišćavanje otpadnih voda uspješno su završeni, danas je konstatovano na sastanku tima za implementaciju i praćenje izgradnje kolektora.

Prva faza izgradnje podrazumijevala je projektovanje i izgradnju glavnog kolektora i dijela sekundarne kanalizacione mreže u centralnoj i industrijskoj zoni grada. Predsjednik Opštine Petar Smolović, najavio je nastavak realiizacije značajnog projekta, kroz izgradnju postrojenja za preciscavanje otpadnih voda.
 „Sredstva za realizaciju postrojenja za preciscavanje otpadnih voda -faza 1 su obezbijeđena,  sa EIB-om, drugi dio je grant „Westen balkan“ fonda i ta dva ugovora su vrijednosti 6,3 miliona eura. Riješeni su svi imovinski odnosi i što se nas tiče stekli su se uslovi da se međunarodni tender uskoro raspise“ rekao je Petar Smolović.
Ivan Lagator predstavnik delegacije EU u Crnoj Gori je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će uskoro biti nastavljeni radovi na ovom velikom projektu. On je podsjetio da će u narednih godinu dana trajati faza testiranja dijela koji je završen i u kojem će najviše posla imati Vodovod i Izvođač radova.
„Današnji sastanak smo iskoristili da se Vodovod i izvođač usaglase oko termina, odnosno dinamike testiranja pumpnih postrojenja i njihovog puštanje u rad“, kazao je Ivan Lagator predstavnik EU u Crnoj Gori.
Na 29. sjednici tima za implementaciju i praćenje izgradnje kolektora bili su Fahrudin Begović menadžer Opštine, Milanko Minić direktor direkcije za izgradnju i investicije, Enriko Odorisio predstavnik Nadzornog organa, Blagoje Verusevski predstavnik izvođača radova, Dragutin Sekulović i Dragana Roganović predstavnici vladine agencije PROCON, koja se bavi implementacijom projekata u oblasti komunalne djelatnosti  i zastite životne sredine, kao i predstavnici Vodovoda Bistrica i Direkcije za izgradnju i investicije.
Sredstva za izgradnju prve i najkompleksnije faze ovog veoma važnog objekta u iznosu 3,1 milion eura obezbijedili  su  EU, a izvođač radova je bila firma “Ludwig Pfeiffer” iz Njemačke.