Centralna proslava povodom Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda biće održana naredne godine u Bijelom Polju. 

To je dogovoreno danas na sastanku delegacije SUBNOR-a i antifašista Crne Gore koju je predvodio predsjednik Zuvdija Hodžić, sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem.  

Predsjednik Smolović je izrazio zadovoljstvo, što će Bijelo Polje biti domaćin proslave kojim crnogorski narod obilježava dva velika jubileja.

“U narednom periodu biće formiran Odbor koji će pripremiti program posvećen ustanku koji je zadivio porobljenu Evropu, uz podsjećanje na dva velika jubileja 79 godina od podizanja najvećeg ustanka u porobljenoj Evropi protiv fašizma i 142 godina od Berlinskog kongresa kada je Crna Gora priznata kao samostalna država” – rekao je predsjednik Smolović.

Predsjednik Smolović je podsjetio da je 2004.godine crnogorska državna himna prvi put intonirana u Bijelom Polju, dan nakon donošenja zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Crna Gora obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma. To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore.

“U ovom lijepom gradu, gradu bijelih rada biće obilježen 13.jul Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda. Mi kao organizatori iz SUBNOR-a i antifašista Crne Gore se tome radujemo, posebno nakon razgovora sa predsjednikom Smolovićem i dogovorom da Centralna proslava bude u Bijelom Polju” – rekao je Dragan Mitrov Đurović, generalni sekretar UBNOR-a i antifašista Crne Gore.