U prostorijama Kulturnog centra “Rumija” sinoć u Čikagu održan veliki susret dijaspore kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši. Sa susreta poručeno da Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

U ime Kulturnog centra “Rumija” skup je otvorio predsjednik udruženja Senad Perazić koji je naglasio da se radi o jednom od najorganizovanijih udruženja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da i Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj.

Naveo je planove ove opštine da radi na umrežavanju i boljem povezivanju sa svojom dijasporom širom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu šansu ne samo u dijelu mogućih investicija, već i u dijelu prenosa znanja i iskustva koji posjeduje.

Smolović je govorio i o projektima koje ova opština realizuje, od kojih su najvažniji Đalovica pećina i ski centar Bjelasica. Naglašavajući da Vlada Crne Gore intenzivno radi na razvoju sjevera, te da će sami auto put promijeniti sjever i značajno doprinijeti njegovom bržem razvoju.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović istakao je zadovoljstvo saradnjom koju Uprava ima sa udruženjem “Rumija” iz Čikaga, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima.

“Mi u Upravi za dijasporu cijenimo i vrednujemo rezultate koje ostvaruju naša udruženja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagođavamo potrebama i interesima nase dijaspore”, kazao je Mitrović.

Mitrović je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za školstvo trenutno radi na izradi posebnih programa za organizaciju dopunske nastave u opštinama koje karakteriše veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana.

Mitrović je takođe najavio održavanje četvrte po redu manifestacije Dani dijaspore koja će se održati u Bijelom Polju 31. jula 2020. godine.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe građana, te naročito istakao važnost dijaspore u dosadašnjem, ali i budućem razvoju ove opštine.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Čikagu. Društvo okuplja oko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića. Odnedavno u prostorijama ovog udruženja smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.