Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, sa saradnicima, boravila je danas u radnoj posjeti Opštini Bijelo Polje. Tokom sastanka, Pribilović i predsjednik opštine, Petar Smolović, razgovarali su o aktuelnim projektima, kao i budućim planovima u oblasti reforme javne uprave sa fokusom na unapređenje pružanja elektronskih usluga građanima.

Ministarka Pribilović je kazala da je Opština Bijelo Polje unaprijedila kvalitet svog rada i stvorila uslove za bolji kvalitet život njenih građana i da u narednom periodu treba raditi na unapređenju lokalne samouprave da bude pravi servis građana.

„Zajednički moramo usmjeriti svoje aktivnosti za dobrobit građana i Ministarstvo javne uprave će pružiti punu podršku u pogledu uspostavljanja uprave okrenute ka građaninu i reformi javne uprave“ - istakla je Pribilović.

Ona je kazala da je situacija sa korona virusom promijenila svijest građana o tome da je digitalna transformacija neophodna i korisna u svakodnevnom životu. Tako su građani zbog novonastale epidemiološke situacije i privremenih mjera Vlade koje su podrazumijevale izolaciju i život kod kuće, promijenili navike u komunikaciji sa javnom upravom i povećan je broj korišćenja elektronskih usluga.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je upoznao je ministarku sa aktuelnim razvojnim projektima i budućim planovima, te radom nekoliko servisa koji su uspostavljeni u skladu sa novim zakonskim rješenjima, prije svega, servisom za elektronsko testiranje prilikom zapošljavanja. On je predstavio aktivnosti koje je lokalna samouprava sprovela, odnosno koje slijede u pogledu daljeg unapređenja rada jedinica lokalne samouprave i efikasnog servisa građana.

“Ono što je naš plan u narednom periodu je da budemo prva lokalna samouprava koja će biti elektronska, od predaje zahtjeva do kompletne obrade elektronske dokumentacije i inplementacije elektronskog potpisa” – kazao je Smolović dodajući da sve aktivnosti koje Opština sprovodi, imaju za cilj da građanima stvori bolji ambijent, kroz bržu, efikasniju i povoljniju lokalnu samoupravu, koja će biti na usluzi građanima i privredi.

Smolović se zahvalio na donaciji računara i istakao da će Opština Bijelo Polje i u narednom periodu biti pouzdan i odgovoran partner Ministarstvu javne uprave u realizaciji mjera i aktivnosti u procesu reforme javne uprave.

Ministarka Pribilović je uručila računare namijenjene za elektronsko testiranje prilikom zapošljavanja u organima lokalne samouprave i izrazila zadovoljstvo što je softversko rješenje u funkciji. Podsjetila je da je ovaj projekat podržan od strane Ministarstva javne uprave i Evropske komisije kroz sektorsku budžetsku podršku i ključni uslov za obezbjeđivanje transparentnost prilikom zapošljavanja.