Manifestacija Dani dijaspore – iseljenika u Bijelom Polju počela je danas predstavom za djecu “Zaljubljeni vitez od Morače” i animatorskim program udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije iz Aleksinca.

Ova raspjevana, razigrana i interaktivna predstava, nastala je po tekstu književnika za mlade, Velimira Ralevića iz Berana.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Seid Hadžić, kazao je otvarajući manifestaciju da ovakvim aktivnostima žele da ojačaju vezu sa djecom rođenom u dijaspori, poručujući da je Crna Gora njihova domovina, koliko i svih ostalih.

„Posebnu čast, zadovoljstvo i radost mi čini što baš ovim programom otvoramo Dane dijaspore. Želim da tu vezu, koju imaju oni rođeni u dijaspori, pojačamo sa ovakvim i sličnim aktivnostima i da ovo što mi danas radimo, sjutra oni nastave. Oduševljava me ljubav djece rođene u dijaspori prema ovoj domovini. Zbog toga je naš zadatak da omilimo ovu zajedničku nam domovinu njima i da im ovakvim manifestacijama približimo Crnu Goru njihovom mjestu boravka”, kazao je Hadžić.

U ime Opštine Bijelo Polje dobrodošlicu je poželjela predsjednica Skupštine opštine Nemša Omerhodžić, koja je podsjetila na značaj okupljanja dijaspore.

“U ime grada domaćina i usvoje lično ime svima koji ste gosti u našem gradu želim da se osjećate ugodno i da zajedno uživamo tokom trajanja manifestacija koja je svojevrsni festival koji promoviše sva bogastva naše Crne Gore", kazala je Omerhodžić.

U nastavku programa članovi Savjeta za saradnju sa dijasporom su posjetili budući turistički kompleks „Đalovića pećina“.

Njih je speleolog Željko Madžgalj upoznao sa projektom valorizacije Đalovića pećine, nakon čega su predstavnici dijaspore obišli Ušće rijeke Lim i Bistrice gdje je organizovan sportski program u streljaštvu i streličarstvu uz promociju domaćih proizvoda sa Sjevera Crne Gore.

Večeras, u nastavku programa, u Kući Rista Ratkovića biće održano pjesničko veče i izložba slika umjetnika iz Crne Gore i dijaspore.

Manifestaciju "Dani dijaspore-iseljenika" organizuje Uprava za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.