Biznis forum dijaspore Crne Gore i II Bjelopoljski biznis forum održan je danas u Bijelom Polju u sklopu manifestacije „Dani dijaspore-iseljenika“ u Bijelom Polju.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović govoreći na panelu je posebno apostrofirao značaj izgradnje autoputa Bar-Boljare za 11 opština sa sjevera države.

“U pitanju je projekat koji treba da poveže sjever i jug države, ali i da omogući lakši protok roba i putnika. Bijelo Polje kao regionalni centar Sjevera, svojom geografskom pozicijom i turističkim potencijalima postaje sve interesantnije za domaće i strane investitore” – kazao je Smolović.

On je predstavljajući potencijale sa kojima Bijelo Polje raspolaže kazao da će se realizacijom dva najznačajnija kapitalna projekta u turizmu Đalovića pećine i Ski centra Cmiljača, stvoriti velike šanse za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma, ali i poljoprivredne proizvodnje, što će dovesti do povećanja broja zaposlenih u našem gradu, ujedno i poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva.

Predsjednik Smolović je pozvao privrednike i predstavnike dijaspore da ulažu u Bijelo Polje, uvjeravajući ih da Bijelo Polje ima odgovarajuće kapacitete i strateški je opredijeljeno za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenja investicija i podsticaj razvoja lokalne ekonomije.

“Za to nam je stigla i međunarodna potvrda u vidu BFC sertifikata, kao prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je ispunila sve potrebne kriterijume. Dok smo kroz otvaranje šest biznis zona dodatno liberalizovani uslovi za otvaranje novih ili proširenje postojećih biznisa uz sve pogodnosti koje pružaju lokacije i područja integrijasana u Biznis zone” – zaključio je predsjednik Opštine.

O značaju povezivanja dijaspore sa lokalnim upravama i državnim institucijama govorio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Said Hodžić, koji je objasnio da je biznis forum zamišljen kao osnovna karika tematsko objedinjvanja resursa dijaspore od intelektualnih do investicijskih udruženja snaga sa lokalnim državnim institucijama, organizacijama i pojedincima i zajedničko djelovanje i uticaj na društvene procese u Crnoj Gori ali i podršku samoj dijaspori.

“Današnji biznis forum predstavlja svojevrsnu pokaznu vježbu buduće saradnje dijaspore, državnih institucija i lokalnih samouprava iz oblasti ekonomije”, kazao je Hadžić, dodajući da je danas formiran inicijalni odbor Biznis kluba dijaspore, koji će biti otvoren za svakog pojedinca i koji će predtavljati nukleus saradnje sa dijapospore sa lokalnim upravama i državom u cjelini.

Na forumu su učestvovali predstavnici Vlade Crne Gore na čelu sa Premijerom, lokalnih samouprava, državnih institucija i preduzeća, kao i više biznismena iz dijaspore kako bi zajedno predstavili pravce buduće saradnje i unaprijedili poslovni ambijent.

Kroz tri panel diskusije na temu “Biznis forum 2021. Bijelo Polje” razmatrana je uloga dijaspore, državnih institucija i lokalnih vlasti, polazeći od činjenice da se u tom trouglu kriju pitanja i odgovori uzajamne saradnje.