Bijelo Polje više od 5 decenija početkom septembra živi u znaku poezije čuvajući tako uspomenu na Rista Ratkovića. 

Tako je bilo i večeras kada su pjesnici iz regiona, te Italije, Francuske, Kine i Turske ispunili dvorište u kojem je odrastao Risto Ratković, kako bi prve večeri ove manifestacije kazivali svoje stihove.

Pjesničku svetkovinu, koja ove godine ulazi u drugu polovinu vijeka svog postojanja svečano je otvorio francuski književnik Fransoa Giljom Ljoren.

„Prije četiri godine sam došao u vašu zemlju da istražim priču o jednom Crnogorcu koji je umro u Parizu, zahvaljujući tom putovanju jedan Francuz se susreo sa Crnogorcem, a zahvaljujući ovom festivalu imam utisak da poznajem sve vas, jer je poezija i umjetnost ono što ne poznaje granice i ono što nas istinski povezuje“ - kazao je Ljoren.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je na svečanosti povodom otvaranja Ratkovićevih večeri poezije kazao da je Bijelo Polje ponosno na manifestaciju koja uspomenu na Rista Ratkovića čuva već 51 godinu.

„Zato naš grad ima blagodat da je živio i živi sa ovim velikanom, a mi obavezu da stalno čuvamo i dodatno osvjetljavamo njegova vanvremena djela“ – istakao je predsjednik Smolović.

On je predložio pokretanje inicijative da jedna ulica u Beogradu nosi ime Rista Ratkovića, a kuća u kojoj je proveo poslednje dane života bude spomen obilježje.

Učesnike i goste 51. Ratkovićevih večeri poezije pozdravio je i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, koji je kazao da smo ovogodišnjom manifestacijom  zakoračili u drugu polovinu vijeka postojanja ove književne svetkovine.

„Korak koji smo danas napravili usmjeren je u pravcu trajanja, promišljanja i doživljaja umjetnosti. Na to nas obavezuje tradicja ove manifestacije, kulturno bogatstvo Bijelog Polja i Crne Gore, ali i poezija koja traje – poezija Rista Ratkovića“ – rekao je Musić.