Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa boravila je danas u radnoj posjeti Bijelom Polju.

Ona se sastala sa predsjednikom Petrom Smolovićem i rukovodstvom Opštine, gdje se razgovaralo o najbitnim pitanjima koji se tiču Bijelog Polja i uloge lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija.

„Danas sa zadovoljstvom posjećujem Bijelo Polje, uspješnu zajednicu s velikim razvojnim potencijalom, koju smo podržavali do sada, a želimo tako i da nastavimo“ - kazala je Popa. 

EU je od 2008. godine finansijski podržala neke od ključnih infrastrukturnih projekata grada, na primjer kanalizacionu mrežu i gradsku garažu. U te svrhe, EU je Bijelom Polju dodijelila više od 8 miliona eura.Pored toga Bijelo Polje je učestvovalo u 18 prekograničnih projekata vrijednih preko 2 miliona eura. Tokom veoma konstruktivnog sastanka, ambasadorka EU u Crnoj Gori je pohvalila sve ono što je lokalna samouprava posebno na polju transparentnosti, oslobađanju biznis barijera i radu na uvođenju e-uprave, ujedno izražavajući zabrinutost što je usporeno finansiranje kapitalnih projekata iz državnog budžeta.

Nakon što je upoznata sa projektima koji su završeni i koji tek treba da započnu, a finansiraju se iz fondova EU, predsjednik Smolović je predstavnike Delegacije EU u Crnoj Gori upoznao sa važnim projektima čiji završetak će značajno unaprijedi turistički proizvod ne samo Bijelog Polja, već i Crne Gore a tiče se valorizacije planine Bjelasice i Đalovića pećine.

Na kraju je zaključeno da je ovo samo početak intenzivnije saradnje Delegacije EU u Crnoj Gori sa Opštinom Bijelo Polje i da se radi o inicijalnoj posjeti te da se očekuje njeno inteziviranje kroz različite vidove podrške projektima koje će Opština realizovati.