Pod sloganom "Zaštita životne sredine - lokalne zajednice preduzimaju mjere" u Bijelom Polju počelo obilježavanje Evropske nedelje lokalne demokratije, čiji je cilj promovisanje i podsticanje demokratske participacije, podizanje svijesti građana o načinu rada lokalnih vlasti, kao i informisanje o mogućnostima učešća u lokalnim procesima donošenja odluka.

Predsjednik Opštine Petar Smolović i predsjednica SO Bijelo Polje Nemša Omerhodžić su tim povodom organizovali radni doručak sa predstavnicima stranaka u lokalnom parlamentu, na kojem se razgovaralo o jačanju demokratije na lokalnom nivou, evropskim integracijama i zaštiti životne sredine.

Ove aktivnosti Opština obilježava u saradnji sa Savjetom Evrope i Zajednicom Opština Crne Gore.

Bijelo Polje je prva Opština u Crnoj Gori koja se priključila obilježavanju Evropske nedelje lokalne demokratije gradovima iz 49 država, koliko ih je uključeno u ovu inicijativu.

Naredna aktivnost je planirana za petak, kada će Opštinu posjetiti učenici srednjih škola, koji će simulirati sjednicu SO Bijelo Polje. Nakon sjednice će učenicima biti predstavljena aplikacija Sistem 48 - koja se bavi rješavanjem komunalnih problema. U subotu tokom pazarnog dana je planirana podjela ekoloških cegera, dok će u nedjelju u saradnji sa ekološkim organizacijama biti zasađene sadnice na Loznicama u mjestu Otoka.