Povodom 3. januara, Dana oslobođenja Bijelog Polja, danas je u Centru za kulturu održana svečana sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje.

Predsjednica Skupštine opštine Nemša Omerhodžić čestitala je Dan opštine Bijelo Polje i podsjetila na 3. januar najznačajniji datum u bogatoj istoriji našega grada, te da je današnji dan prožet iskrenim ponosom i dužnim poštovanjem prema našim precima, koji su svoje živote utkali u slobodu našeg grada.

"Na temeljima slobode koju su nam ostavili naši preci, imamo obavezu da stvaramo put za generacije koje dolaze, da sa posebnom odgovornošću čuvamo i baštinimo naše prepoznatljive vrijednosti oličene u slobodarske i antifašističke ideje, u tradicionalnu bjelopoljsku multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, u istrajnu borbu za ekonomski prosperitet i bolji život svih naših građana" - istakla je Omerhodžić, poručujući da su to temelji savremenog demokratskog društva i sigurna osnova naše prosperitetne budućnosti.

Predsjednik Opštine Petar Smolović čestitajući građanima 77 godina od oslobođenja Bijelog Polja, naglasio je da nas ovaj slavni dan podsjeća na humanistički kapital koji posjeduje Bijelo Polje, revolucionarnu baštinu antifašizma, te multinacionalnu i multikonfesionu sinergiju koja traje generacijama.

"Dan oslobođenja Bijelog Polja, kao slavopejni datum, podsjeća, obavezuje i putokazuje, idejnoj vodilji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest,  zalog prošlosti i stubovi budućnosti. Naši građani i građanke sa pijetetom poštuju ovaj dan kao simbol zajedničkog žrtvovanja tokom narodnooslobodilačke borbe, kada su doprinos jednako dali pripadnici svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, ne štedjeći svoje živote za slobodu" - kazao je predsjednik Opštine.



Svečanoj sjednici SO Bijelo Polje prisustvovali su i potpredsjednici Opštine, odbornici, poslanici, predstavnici političkih partija, boračkih i vjerskih organizacija, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, ekselencije ambasadori, gosti iz susjednih gradova, kao i brojni sugrađani.

On je istakao da je u realizaciji programskih aktivnosti u protekloj godini uz poznate epidemijske poteškoće, pratilo nedovoljno razumijevanje razvojnih prioriteta na kojoj počiva perspektiva sjevera Crne Gore od sadašnje Vlade, uz maksimalni napor i angažovanje. Međutim i pored svih izazova lokalna samouprava je postigli zavidne rezultate.    

"Uprkos svemu mi smo u prethodne četiri godine otsvarili ono sto smo obećali građanima. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti  koje smo završili, ili im je realizacija u toku, dostiže cifru od 100 miliona eura kako smo tada optimistično i obećali Bjelopoljcima.   Zato budite sigurni nastavićemo još intezivnije da se borimo sa izazovima današnjice, završimo započete projekte, osmislimo i sprovedemo nove, kako bi na temeljima antifašizma stvorili uslove za dostojanstven život u Bijelom Polju budućim generacijama" - poručio je predsjednik Opštine Petar Smolović.


Uručeno najveće priznanje - Nagrada "3.januar"

Književniku Saladinu Dinu Burdžoviću i JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” uručeno je danas najveće opštinsko priznanje - Nagrada "3. januar", na svečanoj sjednici SO Bijelo Polje.



Obrazlažući odluku, predsjednik žirija dr Elvir Zvrko, kazao je da je ova nagrada zapravo način da se grad zahvali najistaknutijim pojedincima i ustanovama, koji svojim angažovanjem daju doprinos, kako bi naš život u zajednici bio bolji i kvalitetniji.

“Žiri je dobio 11 prijedloga za pojedince i ustanove koje se bave različitim zanimanjima, stvaraoci su u različitim oblastima, tako da je bila svojevrsna čast i privilegija odabrati najbolje među najboljima. Nakon sprovedene procedure, žiri je donio odluku da Nagradu “3. januar” dobiju književnik Saladin Dino Burdžović i JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, na čemu im čestitam”, kazao je dr Zvrko.



Odluku o dobitnicima ovog najznačanijeg priznanje, koje se dodjeljuje svake godine, donio je  žiri kojim je predsjedavao dr Elvir Zvrko, a čiji su članovi Tatjana Šebek, Aladin Osmanović, Irfan Salković, Nikola Radonjić, dr Kenan Erović i Izet Erović.

Zahvaljujući se na najvećem opštinskom priznanju, književnik Saladin Dino Burdžović, kazao je da je Nagrada “3. januar” pored nagrade Risto Ratković, najznačanija koju je dobio do sada.

“Zaista mi je srce puno I zahvalan sam svima koji su me predložili za ovo priznanje, kao i žiriju, koji je odlučio da ja budem jedan od laureate”, istakao je Burdžović.

Nagrada “3. januar” uručena je JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” u čije je ime nagradu primio Ensad Omerović.

Dobiti najprestižniju nagradu Opštine, kako je istakao Omerović, predstavlja zadovoljstvo i posebnu čast.



“Ali naravno, pored toga, i činjenicu da su naši trud, rad i rezultati i na ovaj način prepoznati od strane lokalne zajednice, te je to razlog više da ne posustanemo, kao što nismo ni do sada svih ovih godina postojanja od samog osnivanja pa do sada”, kazao je Omerović.

Najveće priznanje Bijelog Polja laureatima su uručili predsjednica Skupštine i predsjednik Opštine.